Pirgit Toomel: ära peta end - kaugsuhted ei toimi!

, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pirgit Toomel
Pirgit Toomel Foto: Erakogu

Kolumnist Pirgit Toomel kirjutab oma seekordses loos kaugsuhte võimalikkusest ning selgitab, miks tema meelest armusuhe pika vahemaa tõttu ei toimi.

Oled olnud kaugsuhtes? Kuidas sa saad kindel olla, et kaaslane ei petnud sind? Suurepärane võimalus elada topeltelu, petta või olla petetud. Armastus on pime - nagu ütleb eestlastele tuntud vanasõna. Palju on seda, mida märkame, kuid ei taha uskuda. Võta hetk ning mõtle - kas oled nõus olema kaugsuhtes, riskides kõige lagunemisega?

Unistused helgest tulevikust ning ahvatlevad pakkumised suunavad inimesi kohvreid pakkima ning kodudest lahkuma. Võimalused paremaks eluks. Seejuures on palju head, millest tuleb loobuda. Ennekõike kannatavad suhted pika vahemaa tõttu. Mida teha, kui üks suhte pooltest asub töötama kodulinnast kaugemal?

Taolise olukorraga on tulnud silmitsi seista paljudel. Eestlaste väljavool Maarjamaalt on olnud suur, mistõttu mitmed paarid on lahkunud üheskoos, astunud kaugsuhtesse või suhted üleüldse lõpetanud. Millise valiku teeksid sina?

Kas usud, et kaugsuhted toimivad? Kui pikas perspektiivis? Ükskõik, kui tugevaks pead enda suhet, või kui palju olete koos üle elanud, väga vähesed kaugsuhted toimivad pikemat aega. See on proovikivi, mille ainult üksikud suhted läbivad. Tugevad, tõelised ja õiged suhted. Milleks panna end proovile? Miks mitte minna koos ning alustada uut elu üksteisele toeks olles.

Kahju on vaadata paare, kes üksteisest kaugel elavad. Eemaldumine, üksikud ööd, igatsemine - asjaolud, mistõttu hakatakse lähedust mujalt otsima. Inimesed on oma ihade ohvrid ja keegi ei ole ideaalne. Lõpptulemus on murtud südamed ning katkised suhted. Ainult tugevad inimesed suudavad ahvatlustele selja pöörata ning selliseid ei ole palju.

Milleks kaugsuhtes üldse olla, kui sellel tegelikult ei ole tulevikku? Alles hiljuti kuulsin lugu noormehelt, kellele klubis tehti ettepanek hotelli minna. Kulud lubati katta naise poolt ning selgituseks öeldi, et mees töötab Rootsis. Kaugsuhted on rasked, kuid seejuures tuleb üksteist austada. Kui tunned, et ei jaksa enam endist viisi jätkata, tee valik! Päästa oma suhe või lõpeta see väärikalt. Igal juhul, su kaaslane väärib austust. Keegi ei taha olla petetud. Tõde teeb haiget ning seda eriti olukordades, kus kõrvalised isikud selle päevavalgele toovad.

Inimesed on nõrgad, rumalad ja tihtipeale ei mõtle tuleviku peale. Mees hakkas naisele raha reisimiseks saatma. Seejuures küsimata, kuhu ning kellega reise korraldatakse. Ei olnud raske aimata, et rahakotti täiendatakse süümepiinade leevendamiseks. Põhjendused soovist naist õnnelikuks teha olid üsna uskumatud. Mõne aja pärast ilmnes tõde - mehel oli uus naine tekkinud. Jutt jäägitust usaldusest oli katteks enda tegude varjamisel.

Jah, õiged suhted jäävad püsima, kuid üksteisest eemal olemine ei ole kerge. Tekivad kiusatused ning ahvatlused, mistõttu inimesed hakkavad märkama teisi inimesi enda ümber. Pikas perspektiivis kaugsuhe ei toimi. Tuleb otsustada, kas alustada uut elu koos või riskida suhte lagunemisega. Elus on momente, kus tuleb tuua ohvreid. Iseasi on, paljust oled sa nõus teise inimese nimel loobuma ning kui suur on usk ühisesse tulevikku.

Tuleb meeles pidada, et ükski suhe ei püsi ilma pingutuseta. Samas ei ole midagi halba selles, kui tahetakse liikuda paremate võimaluste suunas. Kui hoolite üksteist, tehke sammud tulevikku koos. Ärge jätke inimest endast maha. Kui teine inimene ei ole nõus kaasa tulema, mõelge, kas olete nõus tema nimel oma plaanidest loobuma. Kui kumbki pool ei ole nõus ohvreid tooma, ei ole see ka õige suhe. Kui üks pooltest on nõus oma unistustest loobuma, aga teine pool ei ole nõus seda ohvrit vastu võtma, on ka see vale. Ei taheta vastutust kellegi unistuste rikkumise eest, kuid ärge unustage, et koos olles tekivad uued ühised unistused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles