Sinu seksuaalne enesekindlus

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui sa vaatad oma kallima silmadesse, mida sa seal näed? Loodetavasti on vastuseks armastus, austus ja poolehoid. Järgmiseks vasta küsimusele – kas usud, et oled neid tundeid väärt? Vastus on väga oluline, sest enesekindlusel on tähtis roll, et suudaksid hoida täisväärtuslikku seksuaalsuhet.

Enesekindlus tähendab, et suudad end näha kui inimest, kes saab hakkama igapäevaste ülesannete ja väljakutsetega ning usud, et oled õnne väärt, kirjutab workingmother.com. Näiteks, kui sa arvad, et sul pole õigust olla õnnelik, siis võid ka arvata, et sa pole väärt täisväärtuslikku, külluslikku ja sensuaalset seksuaalelu.

Seksuaalne enesekindlus tähendab seda, kuidas sa kujutad enda seksuaalset olemust. Kas arvad, et oled seksuaalselt ahvatlev? Seksuaalselt «kompetentne»? Kui oled kellegagi voodis, siis kuidas sa ennast näed? Kõik see mängib sinu seksuaalse enesekindluse puhul oma rolli.

Kõige parem oleks, kui su seksuaalne enesekindlus oleks kõrge, kuid kui sind on kas vaimselt või füüsiliselt väärkoheldud, seksuaalselt ahistatud, solvatud või häbistatud, siis võib olla, et su enesekindlus on saanud kahjustada. Mõju võib olla nii tugev, et pärsib tuntavalt seksuaalnaudingut.

Naistel, kel on väga madal seksuaalne enesehinnang, on suurema tõenäosusega probleeme seksiga ning neil on rohkem kogemusi seksuaalse riskikäitumisega (kaitsmata vahekord, rohkem partnereid).

Kui sind ei ole kunagi väärkoheldud või inetute sõdadega haavatud, siis võib su seksuaalne enesekindlus olla madal ka näiteks seetõttu, et oled keskealine ühiskonnas, mis väärtustab eelkõige ilu ja noorust või põhjusel, et oled seksuaalselt uudishimulik, kuid kõik sinu ümber hindavad pigem traditsioonilist ja tagasihoidlikku paarisuhet.

Lisaks, võta hetk, et mõelda, kas näed end seksuaalselt atraktiivse olendina? Paljugi sellest on sõltuvuses sinu kehakuvandist, eriti on see seotud kehakaaluga. Duke’i ülikooli uuring näitas, et naiste enesekindlus sõltub nende kehakaalust rohkem kui meestel. Kogukamad naised ei pidanud end seksuaalselt atraktiivseks; nad ei tahtnud, et keegi neid riieteta näeks; nad olid kiretumad ning vältisid seksuaalseid kokkupuuteid; neil oli raskusi sugueluga ning nad ei nautinud vahekorda.

Probleem enesekindlusega mõjub ka vastupidiselt. Nimelt näitas uuring veel, et seksuaalfunktsiooni häirega (näiteks mõni haigus või seisund, mis takistab normaalset seksuaalelu) naistel on omakorda madalam enesehinnang ning madalam seksuaaliha. Mida väiksem enesehinnang, seda vähem pöörduvad nad paraku ka abi otsima.

Mis oleks kui võtaksid ette ja näeksid pisut vaeva, et parandada oma seksuaalset enesehinnangut? Kas suudaksid muuta oma arvamust oma kehakujust ja –kaalust, juuksevärvist või sellest, mis minevikus juhtus?

Üksi ei olegi seda lihtne teha. Abi võid saada healt terapeudilt. Kui oled leidnud omale õige psühholoogi, keda usaldad, võiksid ka oma partneri kaasa võtta, sest on oluline, et su madal enesehinnang ei oleks miski, mis oleks vaid sinu probleem, mida «ravida». Kõige parem on, kui läheneksite selle probleemile üheskoos, paarina. Enne seda käi aga arsti juurest läbi, sest sageli võivad seksuaalprobleeme tekitada hoopis füüsilised probleemid.

Kui mõistsid nüüd, et su seksuaalne enesehinnang on madal, siis saad hakata enesega tööd tegema, et seda tõsta. Iga naine on väärt õnnelikku ja tervislikku seksuaalelu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles