EL kehtestab lubatud lõhna- ja maitseainete loetelu

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maitseained
Maitseained Foto: Tairo Lutter

Euroopa Komisjon võttis täna vastu kaks õigusakti, mis sätestavad toiduainete tootmisel kasutamiseks lubatud lõhna- ja maitseained vastava loetelu alusel.

Lõhna- ja maitseainete kasutamist siseturul selgitatakse ja ühtlustatakse kahe uue õigusakti abil. Esimeses määruses kehtestatakse uus, kogu ELis kehtiv loetelu lõhna- ja maitseainetest, mida tohib toidus kasutada. Loetelu hakatakse kohaldama alates 22. aprillist 2013. Pärast 18 kuu pikkust üleminekuperioodi ei tohi enam kasutada ühtki lõhna- ja maitseainet, mida ei ole sellesse loetelusse kantud.

Teises määruses käsitletakse muude lõhna- ja maitseainete, näiteks toiduks mittekasutatavast materjalist valmistatud lõhna- ja maitseainete puhul rakendatavaid üleminekumeetmeid. See määrus jõustub alates 22. oktoobrist 2012.

Uus loetelu sisaldab rohkem kui 2100 lubatud lõhna- ja maitseainet. Turule jääb ringlusse veel 400 lõhna- ja maitseainet, kuni EFSA jõuab hindamisega lõpule. Neid aineid on pikka aega kasutatud ja teised teadusasutused on nende kasutamist pidanud turvaliseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles