Eksperiment: kas elektroonilised vidinad mürgitavad su suhet?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas digitaalsed vidinad segavad sinu suhte intiimsust? Sa ei tea, mida selle suhtes ette võtta?

Portaal YourTango aitab. Kujutle seda: on imeilus pühapäeva hommik rannakohvikus. Pärast stressirohket nädalat tööl, olete mehega koos puhkamas, et koos hommikust süüa ja ühiselt aega veeta. Arutate puhkuseplaane ja enne, kui jõuad öelda «nädal spaas», hakkab tema telefon surisema. Ilma pilku sinule heitmata, vastab ta kõnele ja hakkab oma semuga plaane tegema. Ta katkestab kõne, taipamata, et teievaheline side on ka katkenud. Ta küll märkab su halvustavat pilku, kuid küsib vaid: «Mida?»

Järgnev ei ole eriti ilus. Mis on siin tõeliseks probleemiks? Mitte mobiiltelefon ega selle kasutamine avalikus kohas. Kuid kui telefon heliseb keset vestlust, rikub see tahes-tahtmata kõnelejatevahelise sideme.

Väga lihtsalt öeldes: liigne telefoni kasutamine lubab meil peitu pugeda oma kõige põhilisemate suhete eest... kui me ei soovi mingil põhjusel näost näkku vestlusesse laskuda. Kui me niheleme vestluse ajal ja tunneme end ebamugavalt, annab telefon alati selle vajaliku ettekäände, et kontrollida, kas midagi ei tahaks vahele segada.

Meist on saamas suured telefonisõltlased ning sel viisil peidame teiste eest ennast, aga ka oma tundeid ja mõtteid.

Kuidas aga teada saada, kas digitaalsed vidinad on sinu suhet ohustamas? Mõned võtmeküsimused: kas sina või su partner olete kunagi veetnud terve päeva end telefoniga lõbustades ilma teise inimesega kontakti loomata? Ole aus. Millal veetsid terve päeva oma partneriga nii, et kumbki ei kontrolliks kordagi oma telefoni? Ole ka siinkohal aus. Kujuta ette suhet, mis elab vaid sõnumite toel. Ilma kehakeele, intonatsiooni ja emotsioonideta määravad meid sümbolid. Miski ei asenda kunagi inimese puudutust.

Telefonid on ideaalsed vahendid, et pidada meeles sünnipäevi ja kohtumisi, kuid nad pole võimelised tundma. Peame jätma tunded, mõtted ja tähenduse inimestele.

Kui tahad teada, kuidas vidinad su suhet mõjutavad, proovi järgmist eksperimenti. Tee järgmisi asju kolme päeva jooksul ja vaata, mis on tulemus. Pea meeles, et eksperdimendi mõtteks on sinu ja partneri sideme tugevdamine. Kirjuta eksperimendi alguses ja lõpus üles, kui lähedaseks sa teie suhet pead skaalal 1-10.

Kuus sammu oma suhte puhastamiseks elektroonika mürgilisusest:

1. Lülita välja oma telefon, kui suhtled teiste inimestega, eriti söögilauas või tõsiste vestluste ajal.

2. Kasuta oma telefoni ainult helistamiseks.

3. Võta iga päev vähemalt 30 minutit täielikuks vaikuseks (ilma telerita).

4. Selle vaikuse pooltunni ajal kirjuta üles oma mõtted ja tunded.

5. Jaluta iga päev oma partneriga ja jätke telefonid selleks ajaks koju.

6. Kirjuta üles tegevused, mida tegid selle asemel, et telefoni või arvutiga tegeleda. Kui paljud neist hõlmasid ka su partnerit?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles