Laululinnud langevad Küprosel gurmaanide ohvriks

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sel laulurästal õnnestus Eestisse välja jõuda.
Sel laulurästal õnnestus Eestisse välja jõuda. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Birdlife'i andmetel püüti Küprosel mullu ebaseaduslikult kinni ligi 1,1 miljonit laululindu, keda kohalikud restoranid kasutasid hõrgutise ambelopoulia valmistamiseks.

Ambelopoulia valmistatakse väikestest laululindudest, keda marineeritakse äädikas, neid süüakse tervena koos sisikonna ja luudega, kirjutab Ria Novosti.

Küpros asub lindude rändeteel ja nende püüdmisega on seal tegeletud juba aastaid. Püüdjad kasutavad kas väikse silmaga võrke või kleepuvaid pulki, teatab Küprose BirdLife.

Möödunud talvel aga kasvas laululindude püük märgatavalt ning on saavutanud viimase viie aasta kõrgeima taseme. 90 protsenti Küprose kaudu lendavatest lindudest on aga võetud kaitse alla.

Arvatakse, et linnupüüdjate võrku on jäänud ligi 100 liigi esindajaid. Sagedamini jäävad püüdjate võrku laulurästad (Turdus philomelos), aga ka selline rändlind nagu mustpea-põõsaslind (Sylvia atricapilla).

Kohalikes restoranides maksab neist tehtud ambelopoulia viis eurot. «Selline tegevus jätkub seni, kuni restoranidel lubatakse seadust rikkuda,» kommenteeris toimuvat Küprose Birdlife'i esindaja Martin Hellicar.

Riigis on ambelopoulia valmistamine keelatud, kuid seda keeldu rikutakse laialdaselt. Mullu karistati vaid 9 restorani selle toidu valmistamise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles