Vaid üksikutes Euroopa riikides ei pea rase turvavööd kasutama

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Enamikus Euroopa riikides on turvavöö kasutamine üleüldine nõue ja rasedus ei vabasta naist turvavöö kinnitamise kohustusest, selgub riigikogu õigus- ja analüüsiosakonna uuringust.

Võrreldud 15 Euroopa riigist (Austria, Belgia, Hispaania, Taani, Kreeka, Prantsusmaa, Soome, Saksamaa,  Itaalia, Iirimaa, Luksemburg, Holland, Portugal, Rootsi, Ühendkuningriik) kehtivad erireeglid turvavöö kasutamisele Austrias (taksojuhtidele, politsei-, tuletõrje- ja kiirabibrigaadidele), Kreekas (inimestele, kelle kasv on alla 1m 50cm), Soomes (tõsiste terviseprobleemidega juhid), Itaalias (politsei, kiirabi, tuletõrje, taksojuhid, rasedad meditsiinilistel näidustustel), Rootsis (juhid, kellel on meditsiinilised põhjused) ja Ühendkuningriigis (puudega inimesed).

Väljaspool Euroopat on siiski veel riike, kus turvavöö kinnitamine pole rasedatele kohustuslik. Näiteks Jaapanis ei nõuta rasedatelt turvavöö kinnitamist juhul, kui see on mingil põhjusel raskendatud. Samas on turvavöö kasutamine ka raseduse puhul tungivalt soovitatud, kuna see vähendab surmariski autoõnnetuse korral. On leitud, et kuigi liiklusreeglid ei tee rasedale turvavöö kasutamist kohustuslikuks, on see siiski väga soovitatav, sest vähendab õnnetuse korral nii ema kui loote vigasaamise ohtu.

Igal aastal juhtub Ameerika Ühendriikides palju liiklusõnnetusi mootorsõidukitega, milles on üheks kannatajaks lapse­ootel naine. Õnnetustes hukkub kuni nelisada loodet aastas; neid oleks saanud päästa, kui rasedad oleksid end õigesti turvavööga kinnitanud.

Võttes arvesse kõiki autoõnnetuste tüüpe, on tehtud kindlaks, et lootel on 4,5 korda kõrgem tõenäosus ellu jääda, kui emal on turvavöö õigesti kinnitatud, olenemata sellest, kas avarii korral auto turvapadjad avanesid või mitte.

Autoavariid, kus autos oli rase naine, lõppesid loote vigastuste või surmaga 62 protsendil juhtudest, kui tulevasel emal oli turvavöö kinnitamata, kinnitavad uuringud ja statistika.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles