Miks on venitamine oluline? Marek aitab!

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marek Morozov
Marek Morozov Foto: Spordiklubi Sparta

Kõik me sooviksime olla ilusad, seksikad ja muidugi suurepärases füüsilises vormis. Erinevaid treeninguid on aga nii palju ja iga algus on raske... Mida siis teha? Buduaar palus appi eratreener Marek Morozovi, et vastata naiste küsimustele.

Küsimus: Kas ma peaksin ennast üldse venitama ja kas midagi juhtub, kui ma ennast ei venita? Ja kui ma peaksin, siis kui palju?

Morozovi vastus: Venitamine on kindlasti oluline, kui tegeletakse jõutreeningu või vastupidavustreeninguga (jooksmine, ujumine, rattasõit jne.)

Pärast treeningut lihased lühenevad, mis tekitab ülepinge lihaste kinnituskohtades ning põhjustab ülemäärase koormuse liigestele ja lihastele. Selle tagajärjel kasvab lihaste rebestuse ja põletike oht.  See võib kesta kuni kaks ööpäeva.

Venitama peaks pärast treeningut kõiki lihasgruppe, eriti aga reie, sääre, rinna ja alaseljalihaseid. Venituse kestvus ühele lihasrühmale peaks kestma 15-20 sekundit. Parima tulemuse saamiseks tuleks teha venitusi seeriatena, millevaheline paus on lühiajaline, 5-10 sekundit. Tuleb jälgida, et venituse soorituse ajal ei toimuks niiöelda nõksutamist, vaid antakse lihasele peale survet.

Nõksutades on oht, et rebestatakse väiksemaid lihaskiude, mille tulemusena on kindlustatud vähemalt nädal aega treeningpausi. Kui eesmärk on aga painduvuse suurendamine, ehk näiteks soovitakse «teha ära» spagaat, siis muidugi on vaja pingutada rohkem. Soovitavalt 5-6 päeva nädalas. Sel juhul venituse kestvus võiks kesta mitu minutit.

Loomulikult peaks see aeg alustades olema lühem ja seda saab igal järgneval nädalal pikendada. Olenevalt algsest painduvuse võimekusest on võimalik spagaat sooritada 2-3 kuuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles