Ekspert: kääritatud kali ei kujuta lastele ohtu

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Tehnikaülikooli Toiduainete Instituudi professor Raivo Vokk.
Tallinna Tehnikaülikooli Toiduainete Instituudi professor Raivo Vokk. Foto: Toomas Huik

Tallinna Tehnikaülikooli Toiduainete Instituudi professori, toiduaineteteadlase Raivo Voki sõnul on järeldused uue A. Le Coq kääritatud kalja võimalikust kahjust või ebasoovitatavusest lastele ülepingutatud ja ekslikud.

«Igasugused jutud alkokaljast on selgelt ülepingutatud, sest see kali ei kujuta lastele mingit ohtu ega tee neid ka purju,» ütles Vokk.

Tema sõnul esineb kääritusprotsessi paljude toiduainete valmistamisel ning väike alkoholiprotsent on näiteks ka keefiris. Keefiris sisalduv alkoholiprotsent võib olla isegi suurem kui nimetatud kaljas, ulatudes 0,2-1,2 protsendini.

«Kui paljud lapsevanemad keelavad oma lastel keefiri juua või kas hakkame siis seda kohe alkokeefiriks nimetama?» ei mõista Vokk tekkinud probleemi. Vokk rõhutas, et kääritamine on normaalne toidutehnoloogiline protsess, mida on kastutatud juba sajandeid ning mille tulemusel valminud toite on tarbinud meie esivanemad east olenemata.

Vokk tõi näiteks, et nõukogude ajal kollastest vaatidest müüdud lahtise kalja alkoholiprotsent võis ulatuda isegi üle kahe protsendi, seda jõid aga nii täiskasvanud kui lapsed ilma piiranguteta. Tõenäoliselt on suurem osa tänastest täiskasvanutest selle kalja peal üles kasvanud.

«Ma ei näe praegu selle A. Le Coq kalja puhul põhjust mingisuguseks paanikaks, see on ohutu nii lastele kui ka rasedatele,» kinnitas Vokk.

Pigem on Vokki sõnul palju olulisem jälgida, et alla kolme aastased lapsed ei tarbiks üldse gaseeritud jooke, ka limonaadi. Just seetõttu ei soovita Vokk nimetatud kalja ka väikelastele alla kolme aasta.

«Pigem on kaheldava väärtusega lastele suunatud karastusjoogid, mille tarbimisest võivad väikelapsed saada keemiliste ühendite üledoosi. See on palju ohtlikum kui kaljas sisalduv alkoholikogus,» kinnitas ta ning lisas, et kali sisaldab rohkelt kasulikke vitamiine ning ka foolhapet.  

Voki hinnangul on ka kalja müümine karastusjookide riiulis igati õigustatud. «Kali on karastusjook ning kalja peabki müüma karastusjookide riiulis.»

Ta lisas, et inimene, kes arvab, et kääritatud kalja müümine karastusjookide riiulis on ebaeetiline, peaks end selles valdkonnas veel harima. Tema hinnangul võiks kalja müüa ka vetega ühel riiulil, kuna mõlema toote puhul on tegemist naturaalsete jookidega. «Kali on looduslik naturaalne jook ning sinna ei ole lisatud lisaaineid. Pigem tuleks tõsta eraldi magusad, keemilisi ained sisaldavad karastusjoogid, mis lastele palju kahjulikumad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles