Banaanide hind maailmas tõuseb

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Banaanid
Banaanid Foto: Meelis Tomson

Maailma enimkaubeldud frukti banaani hind tõuseb, sest Ladina-Ameerikas Ecuadoris on vihma sadanud 60 protsenti üle tavataseme.

«Maailma suurima eksportööri Ecuadori eksport võib langeda tänavu 10 protsenti,» ütles Ecuadori banaanieksportööride juhatuse esimees Eduardo Ledesma. Suurimad vihmakahjustused olid provintsis Los Rios, kirjutab businessweek.com.

IMFi andmetest selgub, et kuigi Ecuadori ekspordihinnad on kukkunud märtsi rekordtasemelt 16 protsenti, on hinnatase siiski 35 protsenti kõrgem kui kümme aastat tagasi.

WTO andmetel kasvas banaanieksport mullu kümnendi kõige kõrgemale tasemele, tehes banaanist õuna ja pirni ees maailma enimkaubeldud frukti.

«Pakkumine on hetkel suhteliselt kitsas», kommenteeris Euroopa suurima banaanivahendaja Fyffesi töötaja Seamus Keenan ja lisas: «See on suuresti seotud Ecuadori ja Colombia ilmastiku probleemidega.»

Ecuador kuulutas märtsis viies provintsis välja erakorralise olukorra, kuna sademed uhusid minema teid ja maju ning hävitasid enam kui 34 000 hektaril saaki, sealhulgas kolmes suures banaanikasvatuspiirkonnas.

ÜRO andmeil kasvatati 2010. aastal 102,03 miljonit tonni banaane, mille turuväärtus oli 28,35 miljardit dollarit. Ecuador eksportis 5,156 miljonit tonni banaane, andes sellega 30% rahvusvahelisest banaaniärist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles