Kas A. Le Coqi alkoholiga kali sobib laste karastusjoogiks?

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
A. Le Coqi kääritatud kali.
A. Le Coqi kääritatud kali. Foto: A. Le Coq
Märtsi alguses tõi A. Le Coq müügile kääritatud kalja, mis võib sisaldada kuni 0,8 protsenti alkoholi. Väike alkoholiprotsent ei tee uuest kaljast seaduse ees alkohoolset jooki, kuid kas see sobib siiski samale riiulile lastele mõeldud limonaadidega?

Sarnase päringu saatis tarbijakaitseametile karskusliidu alkoholireklaami järelevalve töörühm ja sai vastuseks, et seaduse ees on kõik korrektne.

«AS A. Le Coq poolt turustatav  kali on valmistatud kääritamise teel, kuid koostises puuduvad humalad ja toote alkoholisisaldus jääb alla 1,2 protsendi. Seega  ei ole alkoholiseaduse mõistes tegemist alkohoolse joogiga  ja toodet võib turustada samadel tingimustel  nagu teisi karastusjooke,» vastas amet.

Seda, et kääritatud kali pole alkohoolne jook, kinnitas ka Tallinna Tehnikaülikooli Toiduainete Instituudi direktor professor Raivo Vokk.

Omaette küsimus on, kas kääritatud kali sobib karastusjoogiks lastele. Voki hinnangul ei tohiks kalja anda imikutele ja väikelastele, kuid teiste puhul ta ühes-kahes klaasis päevas mingit probleemi ei näe.

Vokk märkis lisaks, et ka keefiris võib olenevalt kääritusprotsessist olla 0,2-1,2 protsenti alkoholi ning aastaid tagasi müügil olnud vaadikaljas võis alkoholiprotsent küündida isegi üle kahe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles