Naised on üha targemad

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tõstatame veelkord alati tülitekitava küsimuse – kes on targemad, kas mehed või naised? Vastuse annab psühholoog ja ekspert IQ-testide alal, doktor James Flynn.

Flynn võrdles meeste ja naiste IQ-teste, mis on tehtud vanuses 10 kuni 30 Uus-Meremaal, Austraalias, Lõuna-Aafrikas, Argentinas ning Iisraelis. Testide järgi ei jäänud naised meestele alla, kirjutab geniusbeauty.com. Vastupidi, naised edestasid mehi punkti või poole punktiga. Selline tulemus ilmnes kõikide maade, välja arvatud Iisraeli puhul, kus juhtisid hoopis mehed samuti punkti või poole punktiga.

Eelmise sajandi IQ-testid näitasid hoopis teisi tulemusi – naiste tulemused olid kõvasti madalamad, erinedes meestest kuni viis punkti. Flynn usub, et need muutused on põhjustatud naiste elu muutustest: nende sotsiaalsed rollid on mitmekesisemad ning nad on sunnitud neid ka omavahel kombineerima. Kuna naised peavad sageli hakkama saama nii lastekasvatamise kui karjääriga, siis on nad kohanenud uue koormusega. See kajastub ka nende intelligentsuses.

Uurija sõnul ei ole stereotüüpne arusaam, et mehed on naistest targemad, tänapäeval enam kohane.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles