Mõnusad sügismaitsed toortoidufännidele

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühe asja eest: (vasakult) Maari-Liisa, Tiina ja Marten Kilter soovitavad just praegu, kui oma aia viljad küpsed, vahelduseks mõne toortoiduga koduköögis katsetada.
Ühe asja eest: (vasakult) Maari-Liisa, Tiina ja Marten Kilter soovitavad just praegu, kui oma aia viljad küpsed, vahelduseks mõne toortoiduga koduköögis katsetada. Foto: Laura Oks

Toortoit on vaid igiigav riivkapsa-porgandisalat? Vale. Tulge ja vaadake, mida teevad kolm Kilterit – Tiina, Maari-Liisa ja Marten – kohvikus Bestseller.

Vau, Eesti on jõudnud Euroopasse, hüüatas üks külastaja üllatusest ja heameelest, kui Bestselleri kohviku menüüs toortoidud avastas.

«Oleme Eestis tõenäoliselt esimesed ja ainsad, kes kohvikus lisaks tavaroogadele eraldi toortoidumenüüd pakuvad,» usub pererahvas – ema Tiina, tütar Maari-Liisa ja poeg Marten Kilter, kelle eestvedamisel juba sadu austajaid kogunud algatus sündis.

Tõepoolest, kõigilt sööklalettidelt tuttavat kapsa-porgandisalatit te selle Tallinna südalinna kohviku toortoidumenüüst ei leia, nagu ei piirdu taimetoitlaste söök üldisemaltki ainult puu- ja köögiviljaviilakate või muru- ja mahlapaastuga.

Küll aga leiate toorpasta, mille spagetid on vormitud suvikõrvitsast ning itaaliapärane kaste segatud tomatist, küüslaugust ja basiilikust. Või õrnsooja toorsupi, mis on kannmikseris kokku suristatud värskest ja päikesekuivatatud tomatist, avokaadost ja misopastast.

Kasulik ei lähe kaotsi

Neile, kes ei tea: toortoitlased ehk toorveganid on need taimetoitlased, kes ei söö midagi loomset – ei liha, piimasaadusi ega mune – ning kelle toidust suur osa jääb kuumutamata. Sõnaga, kõik on ekstravärske ja kasulik ei lähe kaotsi.

«Eks reegleid ja suundumusi ole ju taimetoitlastel mitmeid, kuid meid köitis just toortoit,» sõnab kohviku särasilmne perenaine ja hing Tiina Kilter, toiduainetehnoloog, kes toitlustuses töötanud juba 1970ndaist ning läbinud etapid nõudepesijast koka, ettevõtte juhi ja koolitajani.

«Enamasti ei kasutata toortoidus ka soola, suhkrut, äädikat, jahutooteid ega enamikku toiduõlidest, toitu kuumutatakse vaid 47 kraadini,» täiendab ema juttu ettevõtmisse haaratud särtsakas tütar Maari-Liisa Kilter, kes ametilt kokk ja kogemusi-ideid noppinud ka muu maailma söögikohtadest, Hollandist, Marokost, Hispaaniast.

Kohvikuroogade kokkumiksimiseks võttis ta võõramaiste köökide kõrval siiski appi ka kohalikud toortoitlased, nende seas Kaia Margumetsa, ja maiasmokana on ta eriti uhke oma energiapallikese üle, mis meenutab šokolaaditrühvlit, kuid on kokku veeretatud toorkakaost, kookosrasvast ja meest, lisaks väetoiduna tuntud goji marjadest ja kooritud kanepiseemnetest. Mõnus kohvi kõrvale!  
  
Muheda moega perepoeg Marten Kilter, Tartu Ülikooli inglise keele konverentsitõlke magister, kes asja algul õe kõrvalt pisut kahtlevalt jälgis ega teadnud, mida sellest arvata, hajutab viimsegi kahtluse toortoidust kui millestki ultraäärmuslikust ning kiidab tohutut maitsevärvide maailma, mis talle teemasse süüvides avanes. Eriti puudutab see smuutisid, mis lubavad lõputult maitsetega mängida ja on üllatavalt toitvad.

«Ei pea olema toortoitlane, et vahelduseks värvi- ja maitserikkaid roogi maitsta,» ütleb ta kõhklejaile julgustuseks. Ema lisab, et näiteks lapsi on võimalik värvikate smuutidega edukalt rohkem puu- ja köögivilju sööma ahvatleda. Hea kerge seedida pealekauba.

Tummine ja maitsekirev

Algatuseks proovin hommiku­smuutit, kus sees sametiseks mikserdatud arbuus, külmutatud maasikad ja värske piparmünt – mõnus värskusepahvak ja iga kaalujälgija unistustemagus üheskoos. Siis guacamole, n-ö vedel salat, mida klaasist kõrrega juua – rammususelt kõlbaks vabalt lõunasöögiks, sest peategelaseks on üpris rasvane avokaado. Eksootiline vürtsikus tuleb küüslaugust, tšillist, koriandrist. Ja kõht ongi pilgeni täis...

Mu ees on veel õige mitu smuutit, millest mõned võiksid vabalt olla supi, vedela salati või magustoidu eest. Tõesti, mida kõike võib kann­mikseris kokku vuristada – laske vaid fantaasial lennata! Näiteks vanilli, kirssi, datlit, banaani. Rooma salatit, õuna, mangot ja piparmünti. Banaani, avokaadot, basiilikut ja ingverit. Külmutatud maasikat, beebispinatit ja banaani. 

«Algul mõtlesin minagi, et no kuidas?! Roheline salat ja banaan ühes klaasis, kuidas see üldse võiks koos toimida?» naerab Marten Kilter. Kuid nüüd peab selliseid kreemjaid kannmikserijooke parimaks hommikusöögiks. Lihtne, mõni minut ja valmis.  

Muide, ega tegelikult pole keegi kolmest pereliikmest toortoitlane. Ema piirdub ühe toorsöögikorraga päevas, poeg armastab hommikusmuutisid, tütar hoiab toortoidujoont põhiliselt ühe, teinekord ka kahe söögikorraga päevas. See-eest on nad kõik põneva vaheldusena proovinud nädalast toorsöömist. «Kordagi ei tundnud, et kõht oleks tühi,» mainib Marten Kilter.

Porgandi-ingveri toorsupp koriandriga

Ühele

•    kaks keskmist porgandit

•    veerand avokaadot

•    näpuotsatäis värsket ingverit

•    näpuotsatäis värsket tšillit

•    120 g värsket kõrvitsat

•    näpuotsatäis misopastat

•    120 ml sooja vett

•    näpuotsatäis värsket koriandrit koos vartega

•    kaunistuseks kõrvitsaseemneid

•    värsket sidrunimahla

Koori porgand, avokaado, kõrvits ja ingver ning pane blenderisse. Puhasta tšilli seemnetest ja lisa koos koriandriga ülejäänud koostisainetele. Maitsesta misopasta ja sidrunimahlaga. Lisa soe vesi ja mikserda segu ühtlaseks. Kaunista koriandrilehtede, kõrvitsaseemnete ja musta pipraga.

Sügisene magustoit kõrvitsa-toorkakao kreemiga

Ühele-kahele

•    1/3 pirni

•    1/3 õuna

•    3–4 datlit

•    10 g india pähkleid

•    25 ml joogivett

•    kuhjaga teelusikatäis toorkakaod

•    teelusikatäis kookosrasva

•    teelusikatäis mett

•    värsket sidrunimahla

•    20 g värsket kodumaist kõrvitsat

•    20 g banaani

Pane datlid ja india pähklid eelmisel õhtul veega ligunema.

Koori pirn ja õun ning viiluta magustoidukausi põhja. Koori kõrvits ja banaan ning pane koos vee, india pähklite, datlite, kookosrasva, mee ja sidrunimahlaga blenderisse ning mikserda, kuni kreem muutub ühtlaseks.

Vala kreem puuviljadele ja kaunista soovi korral sarapuupähklite ja värske piparmündiga. Lase magustoidul külmkapis mõni minut taheneda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles