Erutus vähendab seksiga kaasneda võivat vastikust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erutus vähendab seksiga kaasneda võivat vastikust
Erutus vähendab seksiga kaasneda võivat vastikust Foto: SCANPIX

Seks võib olla üsna räpane, kuid enamikku inimesi see ei häiri.

Hollandis hiljuti tehtud uuring näitas, et seksuaalne iha ja erutus kahandavad seksiga kaasneda võivat vastikustunnet, kirjutab Helsingin Sanomat.

Evolutsiooni käigus arenes vastikustunne eelkõige kaitsmaks inimest halvaks läinud ja ohtliku toidu, väljaheidete ja teiste inimeste kehavedelike eest.

Seksi ajal ei tekita kaaslase kehavedelikud eriti vastureaktsioone, kuna seksuaalne erutus kahandab vastikustunnet märgatavalt.

Gröningeni ülikooli teadlased uurisid seksuaalse erutuse ja vastikustunde vahelist seost, pannes 90 naist tegema vastikuks peetavaid asju.

Näiteks paluti neil juua vett klaasist, milles oli suur putukas, kuivatama käsi taskurätikusse, kuhu oli nuusatud ning panema käe purki, kus oli suur kogus kasutatud kondoome.

Tegelikkuses oli putukas plastmassist, taskurätik värvitud kasutatuks  ning kondoome ei oldud tegelikult kasutatud.

Enne vastikuskatset jagati naised kolme rühma. Esimesele näidati naistele suunatud erootilist filmi, teine grupp nägi adrenaliinitaset tõstvat videot langevarjuhüppest ning kolmas grupp neutraalset videot rongisõidust.

Tulemused näitasid, et erootilist filmi vaadanud naised kogesid vastikuid asju tehes vähem vastikust kui kahe teise grupi liikmed.

Uurijate sõnul võib see katse aidata naisi, kes tunnevad seksi vastu vähem või rohkem vastikustunnet.

Kui seksuaalse erutuse ja vastikustundega seotud ajupiirkonnad ei toimi normaalselt, siis vastikustunne võib saada juhtpositsiooni ning seks võib tunduda vastikuna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles