Isadus muudab meessuguhormoonide taset

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Antropoloog Lee Gettler kogus andmed ligi neljasajalt isalt, kelle vanus oli 25-26 aastat.

Magamisharjumuste põhjal jagas uurija mehed kolme gruppi –üksi magajad, need, kes magasid samas toas koos lastega või jagasid järeltulijatega voodit või madratsit, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Õhtul ja hommikul kogus ta meeste süljeproovid ning mõõtis seal meessuguhormooni, testosterooni taset.

Ärkamisjärgselt oli hormoonitase kõikidel isadel sarnane. Kuid õhtusel ajal oli kõige vähem testosterooni neil, kes magasid oma lastega samas voodis või samal madratsil.

Madal testosteroonitase võib muuta mehed laste suhtes tähelepanelikumaks ja aidata neil järeltulijate vajadusi paremini mõista.

Teistel imetajatel suurendab testosteroon isaste lihaselisust ja paneb nad väljakutsuvalt käituma, et tõmmata emaste tähelepanu.

Inimeste kehas peaks see molekul töötama samal moel. Kõrget testosteroonitaset seostataksegi riskijanu ja seiklushimuga – need on käitumismustrid, mis ei soodusta isaks olemist.

Gettleri sõnul muudab järglaste saamine inimese füsioloogiat. Tema varasem uurimus näitas, et isaks saanud meeste testosteroonitase langeb. Kõige vähem oli testosterooni nendel isadel, kes pidevalt oma lastega tegelesid. Ka on teada, et madala suguhormoonide tasemega mehed reageerivad laste nutule kiiremini.

«Üha rohkem on tõendeid, et laste saamine mõjutab mitte ainult naiste vaid ka meeste hormoonitaset. See näitab, et mehed on oma järglaste eest hoolitsenud väga pikka aega,» selgitas uurija.

Uurimus ilmus ajakirjas PLoS ONE.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles