Sügismoe kümme käsku

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügis
Sügis Foto: SCANPIX

Moelavade kirevat mitmekesisust pole just ülearu lihtne praktikasse viia. Kaubamaja juhatab kätte kõik tähtsamad asjad moes, mis sel sügisel väärivad tingimata selga proovimist ning hoiatab ka teemade eest, mis oleks targem hoopis kappi kinni panna.

«Mood tegelikult ei käsi midagi, eks ta ikka inspireerib ja soovitab,» selgitas Tallinna Kaubamaja loovjuht Kristina Herodes. «Kuid täna on moepildis hulk teemasid, milles lihtsalt nii palju ilu, optimismi ja värsket energiat, et nende selga panemata jätmine on küll selge surmapatt! Inimeste jaoks on alati kõige tähtsam küsimus – mis siis täna moes ei ole? Populaarne on vastata sellele, et kõik on moes, kuid see on tegelikult üks ilus ja ümmargune vale.»

5 moeasja, mida tingimata proovida

1.      Modernne kostüüm

Kostüüm tähistab suurejoonelist tagasitulekut. Pane tähele huvitavaid uusi lõikeid, värsket siluetti – näiteks avaraid jakke ja kolmveerandpikkusega käiseid ning julgeid värvitoone. Stiilseima tulemuse saamiseks tasub detailide ja lisanditega jälgida minimalistlikku joont.

2.      Kolmeosaline ülikond

Meestemoe absoluutne hitt on elegantne vestiga ülikond. Kõik ei pea olema samast kangast, kuid võiks värvigammalt harmooniliselt kokku kõlada. Soositud on ka julged kontrastid lipsu, särgi, pintsaku ja vesti vahel.

3.      Fooritulena mõjuv mantel

Sügise parimad mantlid on värvikad või fantaasiarikkalt mustrilised. Toonidest on aukohal punane, merevaigukollane, lilla ja sinine. Mustritest on soositud pepita ruut, stiliseeritud lill ja ajalooline ornament.

4.      Nahkne naiselikkus

Nahast kleidid, detailid ja naiselikud jakid on hoopis midagi muud, kui selle materjali puhul tavaliselt näinud oleme. Naha-kanga kombinatsioonides on eksperimenteerivat ja jõulist elegantsi.

5.      Ükskõik milline ese pitsist

Pitsimustrid teevad ilma romantilistel kleitidel, pluusidel, seelikutel, jakkidel, ülerõivastel, aksessuaaridel ja sukkpükstel. See on sügismoe romantilisim kapriis.

5 moeasja, millest eemale hoida

6.      Igavturvaline kostüüm

Kui midagi tundub nii turvaline, et sellega on võimatu eksida, on tegu just selle sügise moepaariaga. Rõivad, mis ei ärata ainsatki emotsiooni ei vääri kindlasti seda, et neis oma säravaid päevi veeta.

7.      Haraka talveunenägu

Liig õhukestest rõivastest ja ülearu hoogsatest paljastustest tasub loobuda juba stiililistel kaalutlustel. Sügisene välkuv naba, mikroseelik ja kuristikuna sügav dekoltee ei lisa küll kellelegi seksapiilset sarmi.

8.      Pusaromantika-kleit

Palju volange, detaile, kuhjatud kaunistusi ja muud moemüra mõjub täna nii, nagu poleks disainer isa ka täpselt teadnud, mida ta teeb. Kaasaja lihtsast ja puhtast stiilist on sellised rõivad valgusaastate kaugusel.

9.      Detaililiialdustega tervik

Suurim viga stilistikas on nähtavalt ülepingutatud mulje. Nii nagu me iga sõrme otsa tingimata sõrmust ei sobita tasub ka detailidega piiri pidada, ühest aktsendist piisab täiesti.

10.  Ükskõik milline ese sünteetikast

Mood on juba mitme hooaja eest küll eksperimenteerivad tehismaterjalid taas mängu võtnud, kuid sel sügisel on aukohal taas naturaalsed kangad. Kõik trendikad efektid ja kaitsvad töötlused on samuti peidetud väärikatesse villakangastesse, sametisse ja siidi.

5 detaili, mis päästavad päeva

Fantaasiarikas kübar – vali midagi värvikat, põneva vormiga ja julget.

Kirkavärvilised kindad – sobita need mistahes toonis tervikuga ja tulemus saab põnev.

Pilkupüüdvad sukad – moeteemade kontsentraat nii värvis kui mustris särab sukamaailmas.

Kaunistav krae – ajalooline rikkalikkus ehitud krae vormis on väga tänapäevane.

Pirakas pross – suured rosetid, nahklilled ja kivid, kinnita see kuhu iganes soovid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles