Magus suvikõrvitsahitt: mahlane keeks

FOTO: Pille Petersoo

Paar aastat tagasi küpsetasid paljud eestlased presidendiproua Evelin Ilvese retsepti järgi suvikõrvitsa-šokolaadikeeksi.

Tänavuseks magusaks suvikõrvitsahitiks pakun aga hoopis veidi värskema maitsega sidruni-suvikõrvitsakeeksi. Kuigi kiusatus kasutada reiejämedust suvikõrvitsat on suur, soovitan maitsvaima tulemuse nimel eelistada kuni poolekilost. Seda ei pea koorima ning näiteks roheline suvikõrvits jätab keeksi armsalt roheträpsuliseks.

Kook on laktoosivaba ja sidruni-tuhksuhkruvõõbaga katmine rangelt vabatahtlik. Fotol olev keeks on kaunistatud taevasiniste kurgirohuõitega. Jagub umbes kümnele sööjale.

•    200 g suvikõrvitsat (u 4 dl jämedalt riivitult)
•    1 sidruni riivitud koor
•    200 g nisujahu (u 3,3 dl)
•    1 tl küpsetuspulbrit
•    2 tl vanillisuhkrut
•    noaotsatäis soola
•    2 suurt muna
•    125 g suhkrut (u 1,5 dl)
•    100 g rapsi- või oliiviõli (u 1,5 dl)
•    3–4 sl piiniaseemneid või hakitud pähkleid

Sidrunivõõbaks:
•    1 sidruni mahl
•    tuhksuhkrut
Kuumuta ahi 180 kraadini. Määri umbes 1,5-liitrine rõngas- või keeksivorm võiga ning puista üle riivsaiaga. Riivi suvikõrvits ja sidrunikoor.

Sega jahu, küpsetuspulber, vanillisuhkur ja sool. Vahusta munad suhkruga korralikult heledaks ja kohevaks vahuks. Sega õrnalt juurde õli ja kuivainesegu. Sega juurde riivitud suvikõrvits ja sidrunikoor ning piiniaseemned. Kalla tainas ettevalmistatud vormi.

Küpseta 180-kraadise ahju keskosas umbes 45 minutit või kuni koogi keskele torgatud puutikk kuivaks jääb. Lase keeksil umbes 15 minutit vormis jahtuda, siis kummuta koogialusele. Lase täielikult jahtuda, alles siis eemalda vorm.

Kui soovid, kaunista keeks tuhksuhkruvõõbaga. Selleks lisa pressitud sidrunimahlale nii palju tuhksuhkrut, et saad paraja paksusega võõba. Kalla võõp jahtunud keeksile ja lase hetk taheneda.

Tagasi üles