Kas sinu suhe on tervislik?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Nimekiri hea suhte omadustest võib päris pikk olla ning paaride puhul erineda. Kuid abielunõustajad toovad pidevalt välja teatud tunnusjooni, mis head suhet defineerivad.

Küsi endalt, mis sinu jaoks suhtes oluline on ja kas su praegune suhe vastab nendele tingimustele. See pole test, vaid pigem midagi, millele peaksid mõtlema analüüsides oma suhet, kirjutab Psychology Today.

Austage teineteist. Tervislikus suhtes peavad pooled kompromisse tegema. Kuid kumbki partner ei tohiks teiselt paluda muuta oma eesmärke või asju, mis on tema elus olulisel kohal. Austus seisneb ka selles, et üksteist koheldakse nii, nagu tahad, et sind ennast koheldaks, isegi kui oled vihane või pettunud. Lisaks peaksid hoolima asjadest, mis on partneri jaoks olulised ja tunnistama, et erinevused on normaalsed.

Toetus ja empaatia. Partnerid on üksteise jaoks olemas soojuse ja kiindumusega nii heas kui halvas. Isegi, kui ollakse eriarvamustel, püüavad toetavad abikaasad näha asju partneri vaatepunktist. Abielus üritavad pooled olla üksteisele võimalikult palju toeks ilma seda kuskile üles märkimata.

Suhtlus ja jagamine. Aus, otsekohene suhtlus on iga suhte oluline osa. Võimalus jagada oma mõtteid, tundeid ja soove avameelselt on tähtis teievahelise intiimsuse ja sideme loomiseks. Inimesed ei sünni teadmisega, kuidas kõige paremini suhelda ja saata teistele õigeid mitteverbaalseid signaale. See on oskus, mida on võimalik omandada.

Kahepoolne usaldus, ausus ja truudus. Ausus viib usalduseni, usaldus tekitab kindlustunnet. Need on ilmselt õnneliku abielu tähtsaimad osad. Usaldus loob teed kindlusele jagada oma tundeid, emotsioone ja ennast kellegi teisega. Kui keegi meile valetab, mureneb usaldus ja tekib kiil kahe inimese vahele.

Naudite aega koos ja eraldi. Paaridel on vaja aega, et olla koos sõpradega, tegeleda omade huvidega ning olla iseendaga. Üksteisega harjunud paarid ei peaks seda ähvardavana võtma – mõlemad pooled vajavad aega üksiolemiseks. Kui inimesel pole piisavalt aega enda jaoks, võib ta tunda end lõksus olevana või tajuda lämbumistunnet.

Ausus ja võrdsus. Kui suhtes esineb võimu või kontrolli, võib hakata intiimsus kaduma, sest sa ei saa lubada haavatavust kellegagi, kes võib seda sinu vastu kasutada. Kui üks teist või mõlemad on sissemässitud võimuvõitlusse, võivad ka kõige lihtsamad otsused (nt kuhu õhtul sööma minna?) muutuda keeruliseks.

Omavaheline side ja intiimsus. Emotsionaalne intiimsus ja omavaheline side sünnivad siis, kui tunneme end armastatuna, aktsepteerituna ja turvalisena, et avaldada oma tõeline olemus ilma midagi ilustamata. Mida turvalisemana end tunneme, seda rohkem oleme nõus jagama.

Kahepoolselt rahuldav sekselu. Seksuaalne suhe toimib hästi ja on mõlema jaoks rahuldav. See võib tähendada kompromisse seoses seksi tihedusega ja kes selle algatajaks on. Kumbki partner ei tohiks sundida teist tegema seda, mille suhtes teine end mugavalt ei tunne, kuigi mõnikord tasub proovida uusi asju, mis nii sulle kui partnerile naudingut võivad pakkuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles