Kaheksa väljendit, mida kasutab iga valetaja

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valetaja suu suitseb
Valetaja suu suitseb Foto: Caro / Scanpix

Valetamisasjatundja ja raamatu «You Can't Lie to Me» autor Janine Driver avaldas Cosmopolitanile kaheksa fraasi, mida valetajad sageli kasutada armastavad.

«Lahkusin»

Loomulikult on see ainus sõna, mida teatud olukorras kasutada, kuid kui ta kasutab seda kohas, kus on võimalik mõni teine sõna (nt «Ma lahkusin baarist kell kuus» vs «Ma läksin koju kell kuus»), on asjasse segatud mingisugune draama.

«Iial»

Kindlasti tasub tähele panna, kui ta kasutab sõna «iial», kuigi öelda saaks lihtsalt «ei». See on märk, et ta kompenseerib üle. Näiteks kui küsid: «Kas sa just vaatasid selle naise tagumikku?» ja ta vastab: «Iialgi!»

«See»

Samamoodi nagu eelmisega sõltub kõik sellest, kuidas ta sõna kasutab. Kui ta paneb «selle» iga nimisõna ette, nt «see naine» või «see raha», üritab ta alateadlikult sellest sõnast eemalduda. See on manipulaatorite levinud nipp.

Tingiv kõneviis

Kui ta jätab vahele lihtsa «ei» ja ütleb, et «Ma ei teeks kunagi sellist!» minevikusündmusest rääkides, ole tähelepanelik. Näiteks: «Kas sa suhtled ikka veel oma ekskallimaga?» «Ma ei teeks seda sulle kunagi!» «Ei teeks kunagi» viitab sellele, et ta plaanib seda tulevikus teha.

«Jah, proua»

Kui ta kasutab täiesti ootamatult taolist väljendit, ole ettevaatlik. See näitab, et ta tunneb stressi ja teab, et on pahandusse sattunud.

«Muuseas...»

Valetajad kasutavad sääraseid fraase, üritades minimeerida seda, mida nad järgmisena ütlevad ja mis on tavaliselt loos kõige tähtsam. Pane eriti tähele, mida ta pärast seda ütleb.

«Aga»

Valetajad üritavad niimoodi öeldu kaalu vähendada, nii et pane tähele, kui ta ütleb: «Ma tean, et see kõlab kummaliselt, aga...» või «Ma tean, et sa arvad, et ma valetan, kuid...»

«Miks ma peaksin midagi sellist tegema?»

See on valetajate meelepäraseim venitamistaktika - nii saavad nad veidi lisaaega, et välja mõelda, mida järgmiseks öelda. Need fraasid on samasugused: «Milline inimene ma sinu arust olen?», «Kas sa nimetad mind valetajaks?» ja «Ma teadsin, et see minuga juhtub!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles