Magus ja soolane kooliaasta algus

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu

«Ikka torti, olgu see banaani või makraga,» kõlab Eesti parima koolitoiduga Vääna mõisakooli koka Jaanika Risti tarkusepäeva pidulaua retsept.

Millist torti Vääna mõisakooli lapsed oma esimesel koolipäeval, 3. septembril koolis söövad, vahukoore-kohupiima või hoopis võileiva, jäägu neile veel üllatuseks, muhelevad kooli direktor Piret Jürna, majandusjuhataja Katrin Noodapera ja kokk Jaanika Rist, kelle värske kapsa-hakklihasupp, räimepannkook köögiviljadega ja kamakreem tõid viimatisel toidumessil koolisööklale Eesti parima tiitli.

«Seni on ühisel tordisöömisel laual olnud ikka vahukoore-kohupiimatort, peal kiri «Tere, kool!»,» meenutab kokk pikerguse ja kuppelkatusega tornikestega mõisahoone ees eelmisi tarkusepäevi. Tänavu tõotab tulla aga eriti suur tordisöömine, sest Vääna kuueklassilises mõisakoolis alustab uut kooliaastat rekordarv lapsi – 82. Kümmekonna aasta eest oli neid vaid 38.

Üldse on Jaanika Risti meel pidupäevadel tordi, eriti selle vahukoorese variandi poole kaldu. Ja nii meeldib ka lastele. Tema enda pereringiski tähistatakse kõiksugu tähtpäevi, ka kooli algust, traditsioonilise küpsise-vahukooretordiga. Ses on tavaliste teeküpsiste kihid vaheldumisi koduaia moosi ja koheva vahukoorega, ohtralt puuvilja kaunistuseks peal – lihtne! Ning seni, kuni on koka kodus kooliminejaid lapsi, tähistab 1. septembrit alati ka perepildi tegemine.

Need tordid, mida ta koduseks tarkusepäeva tähistamiseks lugejaile soovitab, maitsevad mahedalt ja hiilgavad ka tervislikkusega. Näiteks banaanitordi põhjas on jahu pooleks kõrvitsaga ja vahukoort täiendab toorjuust. Võileivatort on kergemat sorti: ei mingit sinki. Ka kala mitte, sest paljudele lastele see ei meeldi – hoopis makra, mis pealegi on odavam.

Mahlasust ja värve lisab sügisene aiakraam, tomat ja kurk. Samuti maitseroheline, mida kokk saab praegu veel napsata väikeselt mõisapeenralt, nagu mungalille õisi magusale tordile ja värsket piparmünti hommikuteeks kooli juurde kuuluva lasteaia lastele.

Eks sama joont järgib kokk ka mõisakooli igapäevamenüüs. Uskuge või mitte, kuid toiduretseptid tema arvutis meenutavad matemaatilist hookus-pookust, kus üksipulgi kirjas roa energia- ja toitainesisaldus, olgu süsivesikud, vitamiinid, kaltsium, kiudained jm.

Ta jälgib hoolega, et kooliroad oleks kõrge toiteväärtusega, et laps sööks viis peotäit erivärvilist puu- ja köögivilja päevas ning iga nädal kana, kala ja liha. Lisaks kübara­trikk: püsida eelarves ehk kulutada lapse kohta 78 senti päevas.

Muidugi peab söök ka lastele maitsema. Kui kalasupp välja arvata, siis sellega Jaanika Ristil erilisi probleeme pole. Isegi märkimisväärset köögiviljapõlgust pole ta täheldanud. Kui näiteks söögilaual on ühes kausis värske porgand ja teises kapsas, näksivad lapsed neid mõnuga.

Meelsamini kui näiteks segatud toorsalatit. «Neile meeldivad puhtad maitsed,» teab kokk. Muidugi, seal koolis saavad lapsed endale ka ise toitu tõsta. Täpselt nii palju, kui tahavad.

Kuid tõrkujate tarvis võib ju köögivilja ära peita, soovitab kokk. Tema segab teinekord laste lemmikutesse, kotletti või pikkpoissi porgandit või peeti. Kuid seda rohkem ikka mahlasuse andmiseks. Mannavahtu poetab ta aga sügiseti koos sidrunimahlapiisaga lastevanemate toodud kõrvitsat.

Aga ka moosiga pannkooke, mis Vääna mõisakooli laste seas on tõeline hitt, võib tema sõnul tainasse kama lisades tervisesõbralikumaks muuta.

Banaani- toorjuustutort
• 1 tl küpsetuspulbrit
• näpuotsatäis soola
• 500 g nisujahu
• 200 g võid
• 2 muna
• 200 g suhkrut
• 500 g 35% vahukoort
• 400 g maitsestamata toorjuustu
• 300 g kõrvitsa viljaliha
• 400 g ehk 2 suurt banaani
• 2 sl kakaopulbrit
• 250 g kiivit

Riivi kõrvits, lisa suhkur, jahu, muna, kakao- ja küpsetuspulber, sool ning sulatatud või. Sega ühtlaseks massiks ja laota ahjuplaadile või ümarasse vormi. Küpseta 180-kraadises ahjus 10–15 minutit, ümara vormi puhul u pool tundi. Jahuta.

Vahusta vahukoor, jättes sellest 100 g kaunistuseks. Lisa toorjuust ja banaanitükid ning sega puulusikaga ühtlaseks. Jaga tordipõhi kaheks. Tõsta pool toorjuustukreemist tordipõhjale. Pane kreemile teine pool tordipõhjast ja kata uuesti toorjuustukreemiga. Kaunista vahukoore ja kiiviviiludega.

Võileivatort
• u 30 g sulatatud juustu (nt Päikese sulatatud juustu Kreeka pähkliga)
• 1 punt lehtsalatit
• väike punt rediseid
• 200 g 20% hapukoort
• 100 g majoneesi
• 200 g kodujuustu
• 150 g makrat
• 2 keskmist tomatit
• pool kurki
• 12 viilu sepikut
• 1 väiksem kollane paprika

Lõika sepikul servad. Kata sepik sulatatud juustuga ja lao 6 sepikuviilu vaagnale salatilehtedele. Sega hapukoorest, kodujuustust ja majoneesist kaste. Pane kiht kastet sepikule, puista peale makrakuubikud ning tomati- ja kurgiviilud. Lao peale uus kiht sepikuviile, kata uuesti kastmega. Tükelda sepikuservad väikesteks kuubikuteks ja rösti ahjus, pane tordile. Kaunista paprika-, redise- ja kurgikuubikutega.

Kooli menüüst

Neid Jaanika Risti hakkliha-köögiviljaroogi söövad Vääna mõisakooli lapsed hea meelega. Omamoodi tuletised hakklihakastmest, mida lapsed väga armastavad. Härraste köögiviljahautist võib pakkuda koos tatrapudru ja toorsalatiga.

Pannikook hakklihaga
1 porgand, 1 paprika, 80 g kaalikat, 1 sibul, väike jupp porrut,
1 muna, 3 sl nisujahu, 1 dl 2,5% piima, näpuotsaga soola ja
suhkrut, 0,5 dl rapsiõli, maitse järgi hakklihamaitseainet,
värsket tilli, u 50 g keskmise
rasvasusega riivjuustu, 200 g segahakkliha.
Puhasta kaalikas, porgand, paprika ja sibul ning tükelda kuubikuteks. Prae, alustades kaalikast, lisades siis porgandi, sibula ja paprika. Hakkliha prae eraldi, maitsesta hakklihamaitseainega ja lisa siis köögiviljadele. Lisa ka tükeldatud porru ja maitsesta soolaga. Valmista piimast, jahust ja munast pannkoogitainas.
Vala tainas ahjuplaadile ja kata hakkliha-köögiviljaseguga ning küpseta 200-kraadises ahjus 12–15 minutit. Kata riivjuustuga ja serveeri hakitud maitserohelisega.

Härraste köögiviljahautis
maitse järgi värsket peterselli,
1 väiksem sibul, pool keskmist paprikat, 400 g vett, 1 sl nisujahu, 1 tl hakklihamaitseainet,
50 g kaalikat, 500 g segahakkliha, 1 porgand, 50 g konservuba, 100 g 20% hapukoort.
Puhasta köögiviljad ja tükelda kuubikuteks. Prae hakkliha koos kaalika, porgandi ja sibulatega õlis, maitsesta. Lisa paprika, kuumuta läbi, lisa ka oakonserv ja jätka hautamist veel u 5–10 minutit. Lisa jahu ja kuumuta läbi, vala hulka vesi, lase keema, lisa lõpuks hapukoor ja kuumuta keemiseni. Maitsesta ja serveeri hakitud maitserohelisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles