Millist õli kasutada praadimisel ja millist salatis?

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oliiviõli
Oliiviõli Foto: SCANPIX

Holistilise toitumise nõustaja ja Polli talu perenaine Marika Blossfeldt annab Kodukirja septembrinumbris nõu, kuidas kasutada erinevaid rasvaineid.

Rasva või õli koostisosadest ning rasvhapetest oleneb, kas see sobib kergelt vokkimiseks, praadimiseks või hoopis ainult külmalt kasutamiseks. Nimelt sobivad praadimiseks kõige paremini rasvad ja õlid, milles on ülekaalus küllastunud rasvhapped, sest need on kõige stabiilsemad. Nende hulka kuuluvad kookosõli, searasv, või ja ghee ehk selitatud või.

Õlid, milles on ülekaalus monoküllastumata rasvhapped, on suhtelised stabiilsed ja need sobivad kergeks vokkimiseks ning küpsetamiseks. Tuntuim neist on oliiviõli, kuid samasse gruppi kuuluvad ka mandli- ja maapähkliõli.

Ainult külmalt kasutamiskes sobivad kõik õlid, milles on ülekaalus polüküllastumata rasvhapped. Need õlid on ebastabiilsed, sest rääsuvad väga kergesti. Sestap tuleks neid osta vaid tumedas klaaspudelis ja hoida alati külmkapis. Nende õlide hulka kuuluvad nisuidu-, kreeka pähkli, kõrvitsa-, päevalille- ja linaseemneõli.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles