Kuus nõuannet emadele, kuidas kooliaastaks valmistuda

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teadmistekuu on kohe käes ja lapsed hakkavad taas hommikul varakult ärkama ning õhtuti vanemate abiga koolitöid tegema. Kuidas võiksid emad end kooliaastaks ette valmistada?

Portaal Oprah.com konsulteeris kõige usinamate emmedest blogijatega ja reastas kuus moodust, kuidas emad end kooliaastaks valmis panna saavad.

1. Tee omale koolivarude kapp

Soodusmüükide ajal tasuks vihikuid, pliiatseid ja muud koolinänni suuremas koguses kokku osta, sel viisil on lastel vajalikud asjad kooliaasta jooksul käepärast. Kuue lapse ema ja blogi Design Mom pidaja Gabrielle Blair ütles, et temale meeldib osta aastaks värvipliiatseid ja liimi. Lisaks sellele, et neid läheb koolis vaja, on kunstitarbed Blairi sõnul ka heaks üllatuseks sünnipäevade puhul või sussitäiteks päkapikkudele.

2. Viska välja väikseks jäänud lasteriided

Blair vaatab suve lõpus üle oma laste garderoobi ja viskab välja kõik, millest lapsed on välja kasvanud või mis on ära kulunud. Lapsed kasvavad kiiresti ja nende riidekappides on pidevalt vaja ruumi uute asjade jaoks. Üle jäänud korralikke riideid ei tasu ära visata, vaid taaskasutusse paisata. Riidekappi koristades tuleks ka näiteks suveriided kõrgematele riiulitele panna, sest kooliaasta jooksul ei lähe neid tarvis.

3. Koolikoti ostmine lihtsamaks!

Kolme lapse ema ja blogi Make and Takes pidaja Marie LeBaron ütles, et tema on oma lapsed koolikotti ostma viinud ükshaaval. Sel viisil saab igaüks ise valida koti, mis talle meeldib, ilma et õed-vennad seda otsust mõjutaks. Kui sa ei taha, et su laps valiks ebapraktilise või liialt kalli seljakoti, tee enne natuke kodutööd ja vali välja teatud hulk sobivaid kotte, mille hulgast oled nõus laskma lapsel oma lemmikut valida.

4. Väldi kunsti- ja koolitööde kuhjumist

Kooliaasta jooksul tekib lapsel palju erinevaid pabereid: osa peal on hoolikalt joonistatud kunstitunni teosed, teistel jällegi kõvera käekirjaga tehtud luuletused. Enne uut kooliaastat tasuks lapsega koos need tööd üle vaadata ja valida välja, millised alles hoida ning millised ära visata. Võib-olla on sul raske otsustada, mida võtta ja mida jätta, kuid kui tead, et mõne töö üle on su laps erilist uhkust tundnud, tasuks see alles hoida. Kirjuta töödele ka lapse nimi, vanus ja aastaarv, sel viisil on hea neid hiljem uuesti vaadata ja meenutada.

5. Tuleta lastega suve lõpus korrutustabelit meelde

Paljud emmed aitavad lastel suve lõpus jälle koolilainele saada, tuletades koos nendega meelde korrutustabelit või lugedes jutukesi.

6. Tee plaan, kuidas lapsega koolipäevadest rääkida

«Kuidas koolis läks?» «Hästi.» «Mis tegite?» «Midagi.» Kas selline vestlus tuleb tuttav ette? Jean Van’t Hul, blogi The Artful Parent pidaja, paneb lapsele alati valmis snäki ja mõne kunstiülesande, mida üheskoos tegema hakata. Tavaliselt hakkab laps ülesande lahendamise käigus ise rääkima, mida ta sel päeval koolis tegi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles