Galerii: korralik treening sentigi maksmata - harjutused Tallinna kesklinna välijõusaalides

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eestisse on mitmele poole terviseradade äärde ja parki üles pandud välitrenažoore, kuid paljud tervisesportlased lähevad neist kaarega mööda, sest ühtegi õpetavat silti või selgitust üldjuhul juures ei ole.

«Esimese hooga ma ei oskagi öelda, milleks mingi asi mõeldud on,» ütles Sparta spordiklubi peatreener Janika Koch-Mäe Tallinnas Kalevi spordihalli taga asuvat väikest välijõusaali vaadates ning asus seadmeid proovima.

Enamik välitrenažööre nii seal kui ka ka politseipargis pälvisid pärast katsetamist treeneri kiidusõnu, vaid laevarooliratast meenutava seadme otstarbekuses treener kahtleb. «Eks nendega ringide tegemine käevarrelihaseid treenib, aga kuna koormust ei ole taga, siis on selle mõju minimaalne. Sama suure koormuse peaks saama ka autorooli keerates,» tõdes ta.

Treeneri sõnul oleks ideaalne teha iga harjutust kümme korda ja kolm korda järjest. Iga seeria vahepeal tasub teha kerge paus ja lõdvestus.«Võimelda tuleb rahulikult, mitte kiirustada ja kõik liigutused tuleb teha lõpuni ning pingutuse faasis tuleb välja hingata,» jagas ta näpunäiteid. Venitada tuleks nii enne harjutuste tegemist kui ka treeningu lõpus.

Kuigi välijõusaalide vahendite valik tundub olevat rikkalik, siis ainult nendest ei piisa. «Ideaalne oleks teha 10 minutiti soojendust, kas või põlveringe ja kerepöördeid, siis pool tundi kas joosta või teha tempokat kõndi ning siis pool tundi teha harjutusi,» pakkus treener välja ühe võimaliku treeningkava.

Kindlasti peaks Koch-Mäe arvates välijõusaalide juures olema ka õpetused ja juhendid, kuidas ühte või teiste vahendit kasutada, nii nagu on tavalistes jõusaalides. «Ilmselt siis oleks nende seadmete kasutajaid palju rohkem, sest vahendid on ju head,» arvas ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles