Kas mõtled end paksuks?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ole oma mõtetega ettevaatlik. Karm kriitika oma välimuse suhtes rikub tuju, kuid lisaks tuleb välja, et sel võib olla ka pikaajaline mõju nii su kaalule kui üleüldisele heaolule.

Norra teadlased küsitlesid 1196 Norra teismelist aastatel 1995-1997, vahendab Psychology Today. Kõik teismelised, nii nais- kui meessoost, olid sel ajal normaalkaalus. Osa neist, peamiselt neiud, nägid end paksuna. Kuidas mõjutasid need mõtted kehakaalust neid tulevikus?

Samu noori küsitleti uuesti aastatel 2005-2008, kui nad olid vanuses 24-30. Teadlased leidsid, et pool katsealustest oli ka täiskasvanuna samas normaalkaalus. 59-78 protsenti naistest, kes arvas teismelisena, et ta on paks, oli nüüd olenevalt mõõtmissüsteemist ülekaaluline. Vaid 31-55 protsenti naistest, kes end varem paksuks ei pidanud, olid nüüd ülekaalulised.

Enda paksuks mõtlemine ei puuduta vaid teismelisi. Ka varasemad uuringud on näidanud, et nii mehed kui naised võivad end aja jooksul paksuks «mõelda», kui nad ise arvavad, et on normaalkaalus olles paksud.

Mitte mõtlemine ise ei tee inimesi paksuks. Teadlaste selgitusel paneb liigne tähelepanu enda kehakaalule tegelema selliste asjadega, mis tõstavad kehakaalu. Näiteks võivad kehakaalu tõsta mõned tegevused, mis peaksid aitama inimesel kaalu langetada, külvates seemne hilisemale kaalutõusule. Nendeks on dieeditamine, kriitiline enesehinnang ja sellest tulenev stress ning toidukordade vahelejätmine.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles