Miks lasevad targad naised meestel end halvasti kohelda?

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Naiste enesearmastuse ekspert Christine Arylo kirjutab portaalis Intent, et intelligentsed naised lasevad end sageli meestel halvasti kohelda, sest nad on väga ebakindlad ega tea enda väärtust.

Tõsi, olin 30selt intelligentne naine, kuid emotsionaalselt alaarenenud. Ma vaatasin ka oma tuttavate seas ringi ja märkasin sarnast trendi. Ilusad ja meeldivad naised, kel oli edukas karjäär, valisid järjepidevalt mehi, kes ei austanud ega armastanud neid tingimusteta ja nõnda, nagu nad seda väärisid. See aga pani neid, nagu ka mind, selliste meeste järele veelgi enam jooksma. Meil oli nutti, kuid meil nappis enesearmastust.

Me ei teadnud siis, et tingimusteta armastus ja austus suhtes on selle lahutamatu osa, mitte tore lisand. Kõige selle mõistmiseks pidime esialgu õppima iseennast tingimusteta armastama.

Mõna jõudsin sellele teadmisele alles 30-aastaselt. Tundus uskumatu, et kuidas ma varem ei mõistnud - mehed peavadki minuga hästi käituma. Rääkides naistega, kes lõpuks õppisid endast hoolima, avastasin kolm põhjust, miks naised lasevad meestel end halvasti kohelda.

1. Halb treening. Kui sul vedas, siis su ema õpetas sind, et mees peab sind hästi kohtlema või sa jätad ta maha. Suur osa emasid seda vestlust ette ei võta. Mitte, et nad tahaks, et tütar kannataks, vaid nad ei tea seda isegi. Teadmatus ja tolerantsus on nagu kehvad geenid, mida põlvest põlve edasi pärandatakse. Sul on võimalus sellest ringist välja astuda, millal aga tahad.
 

2. Taluvuspiir sai paika pandud lapsikute poiste, mitte heade meeste järgi. Meie lapsepõlvekogemused vastassugupoolega mõjutavad suhtedünaamikat täiskasvanueas. Lapsepõlves sülge pritsiv liivakastisõber ei mõju aga pärast ülikooli sülge pritsides kuidagi paremini.
 

3. Halvad eeskujud, igal pool. Filmides, telesaadetes, muusikas, internetis – igal pool on pidevaid näiteid meestest, kes on tõelised mölakad. See mõjub meeste mainele halvasti ja sisendab sinusse väärastunud suhtumist meestesse. Alateadlikult hakkad arvama, et halb ongi normaalne.

Mida siis teha? Vali enesearmastus

Kõiki halbu käitumismustreid ja madala väärtusega ootusi saab ümber pöörata, kui muudad ühte asja – suhet iseendaga. Iga suhe, millesse astud, on otsene peegeldus sellest, kuidas sa endasse suhtud. Kui sa ei austa ega armasta end tingimusteta, siis ei saa sa seda eeldada ka teistelt, mistõttu lepidki vähemaga.

Enesearmastus tähendab, et sa valid «enda» «meie» asemel, igas suhtes. See ei tähenda, et oleksid enesekeskne egoist, vaid sa lubad endal pühenduda vaid sellele, mida sinu hing ja süda vajab. Kõrvale jätad suhted, mis sind kurnavad, ei lase sul areneda ja tekitavad sinus negatiivseid tundeid iseenda vastu (häbi, süümepiinu, ebakindlust) või mis võtavad sinust rohkem energiat kui annavad.

Sa oled ilus naine. Ole enda vastu hea. Usu seda, et ka teised peavad sinu vastu head olema.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles