Antibakteriaalsed seebid mõjuvad näonahale halvasti

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Palju räägitakse sellest, et näonahk peaks olema laitmatult puhas. Uuringud näitavad aga, et antibakteriaalne seep võib olla nahale kahjulik.

Uuringute järgi on «head» bakterid näonahal immuunsüsteemile üliolulised, kuid need aitavad ka ennetada kortsude ja pigmendilaikude teket, vahendab Daily Mail. Täpselt nagu seedesüsteemis on baktereid, mil on oma vajalik roll, hoiavad bakterid näonahka pringi ja nooruslikuna.

Kasulikud bakterid nahal hoiavad niiskust kinni ning võitlevad kahjulike bakteritega, mis põhjustavad punetust, tundlikkust, vistrikke ja teisi infektsioone. 2011. aastal pärjati Nobeli preemiaga meeskonda, kes tõestas, kui olulised on nahabakterid immuunsüsteemile. Seda teadmist kasutavad ära ka kosmeetikafirmad, kes on hakanud tootma näokreeme, mis suurendavad «ilubakteri» tootmist.

Professor Richard Tester Glasgow ülikoolist uurib prebiootikumi GMH (glucomannan hydrolysate), mis tema sõnul aitab naha paranemisele kaasa ja ravib aknet. See prebiootik tungib Testeri sõnul läbi naha, aitab nahal uueneda ja kollageeni toota. Kosmeetikafirmad kasutavad kreemides ka probiootikume, mis aitavad kaasa kasulike bakterite arengule.

Siiski ei tuleks seetõttu naha puhastamisest loobuda, sest vastasel juhul jääks nahapinnale sadu erinevat tüüpi «halbu» baktereid, mis elatuvad higist, surnud naharakkudest ja rasust. See ärritab nahka ning kehas vallanduvad vabad radikaalid ja kollageeni tarbivad ensüümid – tulemuseks on kortsud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles