Paarisuhte kiirkursuse 3. osa: kümme enamlevinud suhtelõksu ja kuidas neid vältida

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suhtenõustaja Imbi Viirok on koostanud 6-osalise kiirkursuse hea püsisuhte loomiseks. Loe kursuse kolmandat osa, mis tutvustab enamlevinud suhtelõkse ja annab nõuandeid, kuidas neid vältida.

Suhtelõksud tekivad ebateadlike valikute tagajärjel ning tekitavad suhtes rahulolematust ja probleeme. Sageli kipuvad negatiivsed suhtemustrid korduma, sarnast tüüpi kaaslastega kokku sattumine ei ole enamasti juhus, vaid on põhjustatud mingist hoiakust, mis selliseid olukordi ligi tõmbab. Need hoiakud või uskumused on tihti alateadlikud ning inimene ei pruugi neid ise tähele panna.

Oma suhtemustreid analüüsides ja ootusi selgelt teadvustades on võimalik ennast õnnelikuks püsisuhteks psühhologiliselt ette valmistada ja õppida teadlikult suhtelõkse vältima.

Alljärgnevalt on toodud kümme lõksu, mida suhtenõustajad oma töös kõige sagedamini näevad.

1. Turundamise lõks

Püüad ennast teha paremaks ja huvitavamaks, et potentsiaalsetele kaaslastele meeldida. Sellise suhtumisega sisendad oma alateadvusele, et sellisena nagu sa oled, sa teistele ei meeldi.

Soovitus: olles sina ise, tõmbad sa ligi inimesi, kellaga sa kokku sobid.

2. Pakendi lõks

Keskendud liigselt välistele teguritele – välimus, amet, jõukus. See on turundamise lõksu vastand, selle asemel, et ennast paremaks «pakendada», keskendutakse siin potentsiaalse kaaslase «pakendile».

Soovitus: Pea silmas oma hea suhte retsepti, see on see, mis sind pikaajalises suhtes õnnelikuna hoiab.

3. Sobivaid-kandidaate-on-nii-vähe lõks

Sa usud (võib-olla alateadlikult), et sinu jaoks sobivaid kandidaate on väga vähe ja seetõttu arvad, et pead leppima kaaslasega, kes ei vasta sinu tegelikele ootustele. Selline hoiak paneb su alateadvuse vales suunas tööle ja takistab sul sobiva kaaslase leidmist.

Soovitus: Mõtle enda jaoks täpselt selgeks, millist kaaslast ja millist suhet sa soovid, millest oled valmis loobuma ja millest mitte. Kui sa tead, mida tahad, usud, et oled seda väärt ja tegutsed teadlikult, lood head eeldused just sellise kaaslase leidmiseks, kes vastab sinu ootustele.

4. Meil-on-koos-nii-lõbus lõks

Sa oled tutvunud uue kaaslasega ja eeldad, et kui teil on koos lõbus ja saate omavahel hästi läbi, siis paarisuhe teie vahel õnnestub hästi.

Soovitus: Pikaajalise paarisuhte edukriteeriumid on teistsugused kui värske tutvuse puhul. Kui soovid pikaajalist pühendunud suhet, siis pööra tähelepanu mõlemale – kas koos on tore ja huvitav ning kas sinu olulisemad suhteootused on koos selle kaaslasega täidetud.

5. Muinasjutu lõks

Usud, et sinu ideaalne partner ilmub kuskilt välja justkui võluväel ja te elate õnnelikult elu lõpuni…

Soovitus: Sobiva kaaslase leidmine eeldab õiget mõtlemist ja õiget tegutsemist. Ole valija, mitte valitav. Loo ise tutvusi, alusta ise vestlusi huvitavate inimestega.

6. Mini-abielu lõks

Sa otsustad pühendunud suhte kasuks kohe, kui kellegagi kohtama hakkad. Kui oled kaaslast kaua otsinud ja üksiku staatusesse tagasi sattumine tundub hirmutav, võib juhtuda, et lepid liiga kergesti asjadega, millega tegelikult ei peaks leppima ja mis pikas perspektiivis teevad su rahulolematuks ja õnnetuks.

Soovitus: Kohtu paljude erinevate inimestega, õpi lähemalt tundma neid, kes sulle huvi pakuvad ja otsusta pühendunud suhte kasuks alles siis, kui oled veendunud, et koos selle kaaslasega on sinu kõige olulisemad suhtenõudmised täidetud.

7. Keemia lõks

Vastastikune keemia on sinu ja kaaslase vahel nii suur, usud, et olete kokku loodud. Mitteteadlikud valikud suhetes lõpevad tavaliselt suhtemustrite kordumisega, ehk nii võid sattuda samasugustesse negatiivsetesse olukordadesse nagu varasemates suhetes oled sattunud.

Soovitus: Vastastikune keemia on suhtes kahtlemata oluline, kuid pea meeles ka oma hea püsisuhtesuhte valemit ehk seda, mis teeb sind õnnelikuks siis, kui esimene armumine on üle läinud.

8. Päästeoperatsiooni lõks

Loodad, et suhe päästab sind emotsionaalsetest ja rahalistest raskustest, teeb sind õnnelikuks ja täidab sinu unistused.

Soovitus: Mõtle enda jaoks selgeks, mida sa elult ootad ja ela sellist elu nagu sa soovid juba üksikuna. Nii paned külgetõmbeseaduse enda kasuks tööle.

9. Kaassõltuvuse lõks

Loodad, et kui armastad teist inimest ja oled tema vastu väga hea, siis tema teeb sama sinu heaks. Sul on tunne, et pead armastuse välja teenima, kaaslasele võimalikult palju andes, tema eest hoolitsedes. Kuigi on hea tunda, et sind vajatakse, ei tähenda see, et saad vastu seda, mida sina vajad.

Soovitus: Harjuta enesekehtestamist, tea, mida sa soovid ja küsi seda julgelt.

10. Kiirustamise lõks

Otsustad pikaajalise sobivuse üle lühiajalise mulje põhjal või loodad, et asjad, mis sulle suhte alguses ei meeldi, aja jooksul kaovad või paremaks muutuvad.

Soovitus: Võta aega selleks, et veenduda, kas asjad, mida sa kaaslase kohta arvad teadvat, ka tegelikkuses nii on. Ära looda, et saad teist inimest muuta.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles