Pideva töö üle virisemise põhjus võib peituda geenides

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tüli.
Tüli. Foto: SCANPIX

Kas töö tundub sulle vastik või oled sa alati oma tööga rahul? Vastus või peituda üldse mitte töö sisus, vaid hoopis sinu geenides.

Tüüpiliselt peetakse töö meeldivuse või mittemeeldivuse eest nö vastutavaks kas töö sisu või töötingimusi ning kahtlemata need faktorid ongi olulised. Kuid temperament ja isikuomadused mängivad samuti olulist rolli, kirjutab PsychologieToday.

Selgust asjasse toob identsetel kaksikutel põhinev uuring, kus osad lapsed on kasvanud koos ja osad lahutatuna. Need uuringud on võimaldanud uurida, kui suur osa suhtumisest on geneetiline ja kui suurt rolli mängib kasvukeskkond. Tulemused näitavad, et eksisteerivad geneetilised tegurid, mis mõjutavad tööga rahulolu sõltumata töö sisust või keskkonnamõjudest.

Kõik me tunneme inimesi, kes pidevalt kõige üle kurdavad ja pole iial rahul töö ega tingimustega. Samamoodi leidub kindlasti kõigi meie tutvusringkonnas inimesi, kes leiavad pea iga töö juures midagi toredat.

Muidugi ei vabasta asjaolu, et virisemine on osadel inimestel geenidega kaasa antud, tööandjaid kohustusest püüda parandada töötajate rahulolu ja töötingimusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles