Lapsed joovad limonaadina aina enam energiajooki

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Energiajook Dynami:t.
Energiajook Dynami:t. Foto: Kalev Lilleorg / Õhtuleht

Selle aasta alguses tehtud uuringust selgus, et energiajoogid on Eesti õpilaste seas laialt levinud ning laste seas on juba üksjagu neidki, kes joovad energiajooke suisa iga päev.



Üle-eestilises koolitoidus­uuringus küsitletud 3., 6., 9. ja 12. klasside lastest tunnistas seitse protsenti, et joovad energiajooke iga päev, iga viies tegi seda mõni kord nädalas ja kolmandik mõni kord kuus või harvem. Iga päev joovad energiajooke kõige enam 9. ja 6. klassi õpilased, vastavalt 39 ja 36 protsenti energiajooke tarvitavatest lastest. Viiendik abiturientidest jõi energiajooke iga päev ja mõni kord nädalas veerand koolilõpetajatest.  Energiajoogid on populaarsemad poiste seas.  Kümnest lapsest neli kinnitas, et nemad energiajooke ei tarvita.

Kui vanalt lapsed energiajooke joome hakkavad ja kas nad ka nende mõjust organismile teadlikud on, pole Tervise Arengu Instituudi toitumis­eksperdi Tagli Pitsi sõnul võimalik öelda, kuna uuringus olid energiajoogid vaid ühed toiduainetest, mille tarvitamise kohta põhitoidukordade vahel õppureid küsitleti. Ka pole õpilaste energiajookide pruukimist Eestis põhjalikumalt uuritud.

Pitsi sõnul pole energiajookides sisalduvate komponentide koosmõju inimeste tervisele veel lõpuni selge. «Aga ainuüksi kofeiini kogus neis jookides on lapse jaoks liiast, lisaks teised stimulandid,» tõdes Pitsi. Ta tõi näite, et Eestis müügil olevate energiajookide kofeiinisisaldus jääb umbes 30 mg kanti 100 ml kohta ehk pooleliitrine purk sisaldab umbes 150 mg kofeiini. Sama palju kofeiini on kolmes tassis kanges espresso-kohvis.

Toitumisteadlase Tiiu Lieberti seisukoht energiajookide suhtes on ühene: lastele need ei sobi, sest sisaldavad palju kofeiini ning selle koostisainete koosmõjusid pole täpselt uuritud. «Lapsevanem ei anna ju lapsele musta kohvi ning kohvi ei jooda ka niimoodi kulinal nagu energiajooki,» lisas ta.

«Võib-olla 15–16-aastased võiksid energiajooke juua, aga seda ka äärmisel vajadusel,» pakkus Liebert. Koolilõpetajatele, kes loodavad energiajoogi abil õppida ja eksameid teha, soovitab toitumisteadlane korralikult magada ja režiimi pidada. «See on ikkagi hädaabinõu, kui hakkad end turgutama, energiajoogil on väga lühiajaline mõju,» tõdes asjatundja.

Uuring
Energiajookide populaarsus koolis
Tervise Arengu Instituudi tellitud uuringu «Koolinoorte toitumisharjumused ja rahulolu koolitoiduga» raportist selgub, et igapäevastest energiajookide tarbijatest moodustavad
•    9. klassi õpilased 39,1%
•    6. klassi õpilased 35,7%
•    12. klassi õpilased 19,5%
•    3. klassi õpilased 5,7%
Allikas: Tervise Arengu Instituut

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles