Retsept: parmesanipatjadega hernesupp

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hernesupp
Hernesupp Foto: Sony Entertainment Televison

Austraallaste valmistatud hernesupp saatest «Minu köök on parim» erineb küll oluliselt meie klassikalisest Eesti hernesupist, kuid seda huvitavam on see omal käel järele proovida ning võrrelda, millise kontinendi supp paremini maitseb. Mõnusa maitseelamuse saamiseks kasuta külmutatud herneste asemel värskeid herneid, mida leiab hetkel nii peenralt kui turult.

Ettevalmistusaeg: 30 minutit
Valmistamine: 1 tund
Portsjonid: 4

Koostisosad:

Parmesanipadjad
400 ml piima
5 g agaripulbrit*
100 g peenelt riivitud parmesani ja veidi ka veeretamiseks
2 munavalget

*Agaripulber (agar agar) on looduslik želeeriv aine, mis on tehtud merevetikate segust. Agaripulber sisaldab palju kaltsiumi, kuid vähe kaloreid. Eestis on agaripulber saadaval mahekauplustes ning supermarketite mahelettidel.

Basiilikuõli
1 kimp basiilikut
150 ml ekstra virgin külmpressitud oliiviõli

Hernesupp
2 tüümianivart
1 värske loorberileht
15 g võid
1 spl ekstra virgin külmpressitud oliiviõli
1 väike porrulauk, peenelt hakitud
3 hakitud šalottsibulat
1 hakitud küüslauguküüs
600 ml kanapuljongit
500 g herneid (värsked või külmutatud)
100 ml vahukoort

Valmistamine

1. Parmesanipatjade valmistamiseks kata 15 cm x 20 cm küpsetusvormi põhi ja servad küpsetuspaberiga, nii et paber üle servade ulatub.

2. Sega potis keskmisel kuumusel kokku piim ja agaripulber, kuni agar on lahustunud. Lisa parmesan. Maitsesta. Vispelda madalal kuumusel, kuni parmesan on sulanud ja segunenud. Eemalda tulelt. Lase 5 minutit seista. Kurna. Jahuta 10 minutit.

3. Vahusta mikseriga munavalged ja näpuotsatäis soola, kuni moodustuvad pehmed tipud. Sega kahes osas õrnalt jahtunud juustusegusse. Vala segu ettevalmistatud vormi. Hoia tahkumiseni külmkapis. Lõika kuuma noaga 2 cm «padjad». Veereta ülejäänud parmesanis. Hoia serveerimiseni külmkapis.

4. Basiilikuõli valmistamiseks pane basiilik väikeses potis 30 sekundiks keevasse vette. Nõruta. Aseta basiilik 1 minutiks jääveega täidetud kaussi. Nõruta. Pigista liigne vesi välja. Blenderda basiilik õliga ühtlaseks seguks. Pressi läbi peene marliga kaetud sõela. Maitsesta. Hoia kasutamiseni külmkapis.

5. Hernesupi valmistamiseks seo tüümian ja loorberileht kööginööriga kimbuks.

6. Kuumuta kastmepotis keskmisel kuumusel võid ja õli 1-2 minutit kuni või vahutama hakkab. Lisa porrulauk, šalottsibulad, küüslauk ja kokkuseotud ürdid. Küpseta umbes 5 minutit, kuni porrulauk ja šalottsibulad pehmed. Lisa puljong ja herned. Lase keema tõusta. Eemalda tulelt. Sega hulka koor. Jahuta kergelt. Eemalda ürdikimp ja viska minema. Püreeri kuni supp on ühtlane. Suru peenest sõelast läbi. Vala tagasi kastmepotti. Sega keskmisel kuumusel, kuni supp kuum.

7. Serveeri suppi laia äärega kausis. Tilguta peale õli ja pane padjad kausi äärele.

Soovitused
• Basiilikuõli tuleb umbes 160 ml. Kasuta ülejäänud õli pitsade garneerimiseks või pastades.
• Värskendavaks maitseelamuseks katseta basiiliku asemel münti.
• Kui eelistad vedelamat suppi, lisa veidi rohkem puljongit või koort.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles