Miks naised juuksed blondiks värvivad?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miley Cyrus
Miley Cyrus Foto: SCANPIX

Sellel nädalal teatas näitlejanna ja lauljanna Miley Cyrus, et tal on nüüd poisipea ning ta lasi juuksed plaatinablondiks värvida.

Ta teavitas sellest Twitteris, kus kirjutas, et on nüüd õnnelik, kaunis ja vaba, kirjutab Discovery News.

Cyrus on maailmas nüüd üks neist miljonitest naistest, kes blonde juukseid eelistavad.

Kanada Lavali ülikooli teadlase Peter Frosti sõnul on naiste juuste blondeerimise taga soov olla erinev ja välja paista.

Enamikul maailma rahvastikust on mustad või pruunid juuksed, selle tõttu paistavad blondid silma.

Uurija sõnul võib blondide juuste soovimine peituda evolutsioonis.

«Mida enam levinud juuksevärv, seda vähem seda eelistatakse. Kui kõigil on sama juuksevärv, siis ei ole võimalik välja paista. Looduslik valik aitas kaasa, et tekiks erinev ja silmatorkav juuksevärv,» selgitas Frost.

Nüüdisinimesed pärinevad Aafrikast. Nad jõudsid Euroopa aladele umbes 35 000 aastat tagasi. Siis olid kõigil tumedad juuksed. Kuid millalgi 10 000 – 15 000 aastat tagasi Põhja-ja Ida-Euroopa aladel elanud inimeste geneetika muutus. Tekkisid juuksevärvi taga olev geeni MC1R mutatsioonid, mis võimaldasid punaseid, pruune ja blonde juukseid.

Samal ajal toimusid ka silmavärvi muutused. Silmavärvi kontrollivad mitmed geenid, kaasa arvatud geen OAC2.

Osa uurijaid on veendunud, et geneetilised muutused, mis andsid heledamad juuksed ja sinist värvi silmad, aitasid kõrgetel laiuskraadidel elanud varajaste inimeste organismis kaasa D-vitamiini tekkele.

Frost selle teooriaga ei nõustu.

Tema sõnul liikusid inimesed viimasel jääajal pikki vahemaid läbi arktilise tundra, otsides loomi küttimiseks. See tõi meeste seas kaasa suure suremuse ning samas välistas polügaamia, kuna karmis ja toiduvaeses keskkonnas oli kasulik hoida perekond võimalikult väike.

Kuna naisi oli rohkem, siis pidid nad pidevalt meeste tähelepanu eest võistlema. Looduslik valik soosis uut liiki juukse- ja silmavärvi esilekerkimist. Ebatavalist värvi juustega naised jäid silma.

Mehed naiste tähelepanu saamiseks nii palju pingutama ei pidanud.

Uurija sõnul võib see olla põhjuseks, miks blondide juustega naisi on rohkem kui mehi ning miks tumedate juustega naised enda juukseid blondeerivad.

Frost tõi näite, et Lõuna-Ameerikas, kus tumedad juuksed on tavalised, värvivad naised sageli juuksed blondiks. Rootsis seevastu, kus blondid juuksed on tavalised, värvitakse juuksed tumedaks.

Samuti arvatakse, et heledad juuksed annavad noorusliku välimuse. Enamasti on ka väikelaste juuksed heledad.

Paljud varasemad uuringud on näidanud, et blondide juustega naistel on eeliseid. Näiteks Prantsusmaal saavad blondide juustega ettekandjad rohkem jootraha.

Nüüdisaegsetele ja jääaja meestele meeldivad naiste blondid juuksed samal põhjusel - need on erinevad ja silmajäävad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles