Seitse nippi, kuidas lapsed kooliaasta alguseks ette valmistada

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

August on käes. Poed valmistuvad juba koolieelseks saginaks ja üritavad meelitada murelikke vanemaid enda juurde kirjatarbeid ja kooliriideid ostma. Ära raiska aga kogu oma aega esemetele.

Koolieelses saginas on kerge unustada, et kooliks peavad eelkõige valmis olema ka lapsed ise. Tõmmud särasilmad on palavas rannas jooksmisest väsinud, harjunud ebaregulaarsete toidukordade, hilise magamamineku ajaga, hilise ärkamisega ja mõni on kella sootuks ära unustanud. Neid tuleb koolirežiimiga aegsasti harjutada, et esimesed nädalad ei mõjuks pärast pikka suve šokeerivalt, kirjutab Mommyish.

Järgnevad nõuanded pärinevad algkooliõpetajatelt, kes teavad kõige paremini, kuidas lapsi sügiseks ette valmistada.

Uneaeg

Uneaja muutmine on vanematele sageli hirmuäratav ülesanne. Ei maksa end selles süüdistada, et režiim on paigast läinud. Varase päiksetõusuga on see ainult loomulik. Kui jätate aga harjutamata, on esimesed nädalad lapsele kohutavalt kurnavad. Alusta järk-järgult. Ära saada neid lihtsalt tund aega varem voodisse ja eelda imesid. Kui oled hakanud neid varem üles ajama, siis tahavad nad ise peagi varem magama minna.

Lugemine

Õpetajate sõnul on väga selgesti näha, kes lastest luges ka suvel ja kes seda ei teinud. Lugemine on lihtne, kuid väga tõhus meetod, mille abil lapse taipu teravana hoida. Väiksematel lastel tasub enne kooli algust harjutada etteütluste tegemist ja arvutamist. Vaadake eelmise aasta materjale, et näha, mida laps veel mäletab ja mis tal suvega ununenud on. Kümme minutit harjutusi päevas garanteerivad lapsele ilusa kooliaasta alguse.

Hommikune rutiin

Sügisel võib juhtuda, et lapsed jäävad suisa kooli hiljaks, sest hommikune rutiin on segi löödud. Lapsel, kes astub sisse juba töötavasse klassiruumi, on isegi raske, kuid eriti hirmutav on see väiksematele koolijütsidele. Ärata lapsed aegsasti, et nad jõuaksid enne kooliminekut virguda. Pange vajalikud asjad õhtul valmis, et hommikul ei peaks enam viimasel minutil midagi triikima hakkama.

Seltskondlik suhtlemine

Kui su lapsed on terve suve ilma sõpradeta kodus konutanud või olnud hoidjaga, siis võib neil olla raskusi sügisel suure seltsiga harjumisel. Kui tunned lapse klassist kedagi, siis organiseeri neile ühine mänguaeg. See on oluline just algkoolilastele, kes võivad klassis tuttavat nägu nähes kindlustunnet juurde saada. Perekond ja sugulased erinevad suuresti koolisõpradest.

Söögiajad

Suvel võib lihtsasti juhtuda, et päeval on vaid üks korralik toidukord ja lapsed teevad endale ise võileiba või söövad jäätist, kui tuju tuleb. Kooliajal on kõik teisiti, sest söögiajad on täpselt paika pandud. Kui laps on harjunud kella 10 paiku näksima, on tal koolis raske keskenduda. Täpselt nagu une ja hommikurežiimiga, peab laps harjuma ka söögiaegadega. Seda on lihtne unustada, sest sageli me ei märkagi, kuidas söögiajad suvel nihkuvad, kui külmkapp on kogu aeg ligidal.

Arvuti ja telefon

Suve lõpus oleks aeg ka arvutimängude mängimisega piiri pidada, kui laps seda suvel palju tegi. Suur himu mängida võib häirida lapse keskendumisvõimet. Samuti peaks lapsele üle rääkima telefoni kasutamise reeglid koolis.

Lõõgastumine

Enne esimest septembrit võib koolituhin ja sagimine minna pingeliseks ja kurnavaks. Ärge unustage, et veel on aega lõõgastumiseks ja ei ole vaja liiga palju muretseda.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles