Milline koolikott ei tee lapse seljale liiga?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ranitsaga koolilaps
Ranitsaga koolilaps Foto: Elmo Riig / Sakala

Algklassilapsele tasuks valida kindla vormiga ranits, mis toetub kindlalt seljale ja aitab ka raskemat koormust paremini taluda.


«Seda enam, et meie lastel kipuvad koolikotid olema suhteliselt rasked, tasuks tähelepanu pöörata õige koti valikule,» selgitab Haapsalu neuroloogilise rehabilitatsioonikeskuse füsioterapeut Margot Pintson. «Soovitaks konkreetse vormiga ranitsat, mis istub kindlalt lapsel seljas.»

Tema sõnul peaks koolikotil olema kindlasti laiemad rihmad, mida on võimalik reguleerida lapse seljale parajaks – ebamugavad, kitsad sangad sunnivad õlgu ette tõmbama ja tekitavad liigseid lihaspingeid.

Kotti kanna mõlemal õlal

Heal kotil on tugev polsterdatud selg, mis aitab kandjal rühti hoida ega vaju alaseljale nagu paljud pehmed kotid. «Alaseljale vajudes tõmbab kott lapse selja valesse asendisse ning pikaajaline vale asend tekitab skolioosi (selgrookõverdust), mida meie lastel üha sagedamini esineb.»

Kindla vormiga kotis jaotub raskus aga ühtlasemalt ja seda ei hakka lapsed naljalt ühel õlal kandma, selgitab Pintson. Üleõlakotte ei soovita füsioterapeut ka suurematele kooliskäijatele, sest see tõmbab kogu keha valesse asendisse.

Helkur ranitsal

Kvaliteetsete kottide seljatoe ergonoomiline kuju on vormitud inimese selgroo järgi, toetades nii kandja ala- kui ka ülaselga. Uuringud on näidanud, et ergonoomilised ranitsad aitavad vähendada koormust lapse seljale isegi kuni 30 protsenti tavalistest seljakottidest rohkem.

Ergonoomilistel ranitsatel on polsterdatud ja hingavast materjalist seljatugi ning laiad, pehmendustega õlarihmad. Mitmete mudelite valmistamisel on kasutatud vett ja mustust hülgavaid materjale, mis aitab lapsel kooliasjad korras hoida sõltumata ilmadest. Lapse ohutuse huvides on ranitsatel helkurid, mis teevad kandja pimedal ajal liikluses hästi märgatavaks.

Koolikotti tasub kaaluda

Nii mõnedki lapsevanemad peavad rahaliselt otstarbekaks osta lapsele kohe alguses suurem koolikott, mida ta saab kanda mitu aastat, kuid see ei ole kuigi mõistlik otsus, sest kott peaks vastama lapse suurusele ja istuma tal mugavalt seljas, räägib Pintson.

«Liiga suur seljakott vajub raskuse tõttu alla ning mõjub halvasti lapse seljale ja kehahoiakule,» ütleb ta. Jälgida tuleks ka ranitsa kaalu – tühi kott ei tohiks kaaluda üle 1,3 kilo. Täidetuna ei tohiks koolikoti kaal ületada 15 protsenti lapse kaalust.

Koolikotil peaks olema paar suuremat sahtlit ja mõned väiksemad lisataskud. See aitab paremini asju mahutada ning raskust ühtlasemalt jaotada. Raskemad asjad peaks paigutama võimalikult seljale lähemale.

Füsioterapeut soovitab valida seljasõbraliku koolikoti, mida tuleks kindlasti juba kaupluses lapsele selga proovida. Kõige olulisem on, et kott oleks paraja suurusega ja sobituks lapse seljaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles