Uuring: tervisenõuannete guugeldamine nõuab kriitilist meelt

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vanemad, kes üritavad guugeldades leida nõuandeid oma laste tervise kohta, peaksid olema ettevaatlikud – peaaegu pool internetis leiduvast infost on ebatäpne.

Teadlased uurisid guugeldamisel kõige enam kasutatavaid otsingusõnu seoses lapse turvalisusega magamise ajal. 1300 erineva veebilehe tulemusi võrreldi Ameerika lastearstide akadeemia soovitustega imikute turvalisuse osas magamise ajal ja selle kohta, kuidas sigaretisuits imikule mõjub, vahendab Daily Mail.

Peamised otsingukombinatsioonid olid «imik sigaretisuits», «imik magamisasend» ja «imik lutt».

Uuring paljastas, et 43,5 protsenti nõuandeid pakkuvatest lehtedest sisaldavad täpset infot, enam kui veerand annavad ebaolulisi juhtnööre ja 28,1 protsenti andis ebatäpset infot.

Uuringu juht doktor Rachel Moon ütles, et terviseteenuste pakkujate jaoks on oluline mõista seda, kui palju vanemad internetist informatsiooni otsivad seoses imikute turvalisusega uneajal ja seejärel ka käituvad vastavalt leitud infole, pööramata tähelepanu selle allikale.

Selgus, et riiklikud veebilehed pakuvad kõige täpsemat infot, kõige ebausaldusväärsemad olid erinevad blogid.

Tulemusi kommenteeris doktor Frisca Yan-Go, kes ütles, et paljud tema patsiendid arvavad ekslikult, et lapsega võib ühes voodis magada, kuid tegelikult võib selline olukord lõppeda lapse lämbumisega.

«Internet on tingimata hea asi,» sõnas Yan-Go, «aga vale või halb informatsioon on hullem kui informatsiooni puudumine.»

Teadlased selgitasid, et nende eesmärgiks polnud see, et vanemad vähem internetti kasutaks, vaid pigem tõmmata tähelepanu sellele, et infoallikasse tuleks suhtuda kriitiliselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles