Kümme nõuannet naisjuhtidele

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Artikli autor Elissa Sangster on organisatsiooni Forté Foundation tegevjuht. Organisatsioon tegeleb naisjuhtide koolitamisega ja vahendab nõuandeid kõrgetel kohtadel olevatelt naisärijuhtidelt. Sangster kirjutab ajakirja Forbes internetiväljaandes, millised tunnused peaksid naisjuhtidel olema.

Mis seob edukaid naisi? Ilmselt arvate, et neil on imeline omadus mitme asjaga üheaegselt tegeleda, nad on motiveerivad geeniused või neil on väga hea abikaasa. Tegelikult on neid ühendavaks jooneks see, et nad ei lase end heidutada sellest, et ärimaailmas on naised vähem esindatud.

Õnneks on see muutumas – Harvardi ja Whartoni ülikoolides on naiste ja meeste esindatus ärijuhtumise magistrantuuris peaaegu võrdne. Ometi on veel pikk tee minna. Järgnevalt on välja toodud kümme tunnusjoont, mis kaasaegset naisjuhti iseloomustavad.

1. Tunne iseennast. Kulunud ütlus? Võib-olla. Vastab tõele? Alati. Alates sobiva karjääritee leidmisest kuni selleni, et suudad pidevalt oma oskusi parandada – kogenud naisjuhid ütlevad, et enese tundmine on tähtis. Kuid selles osas ei aita sind Cosmo test või tänane horoskoop. Sa pead leidma omale mentori ning õppima nõu küsima ning kriitikaga toime tulema.

2. Ära karda oma karjäärirajalt kõrvale kalduda, aga tea, kus su õige rada on. Edukad ärinaised on enda jaoks suutnud paika panna, kuidas erinevad pusletükid elus kokku sobivad. Rasedus ja lapsed mõjutavad naisi rohkem kui mehi ja lapsevanemaks saamine võib karjääri segada. Kuid tänasel päeval on eeskujuks rase Yahoo tegevdirektor Marissa Mayer, kes tõestab, et töötavad emad ja isad ei pea enam teesklema, et töö on nende elu ainsaks eesmärgiks. Uuri välja, kuidas on tööandja nõus sulle vastu tulema ja tea, kuidas oma karjäärirajale naasta.

3. Otsi abi. Pole väga moodne seda tunnistada, aga vajaliku abi otsimine kas täiskohaga lapsehoidja või koduabilise näol võib aidata sul terve mõistuse juures püsida.

4. Kultuur trumpab strateegia üle. Korduvalt kuuleme juhtidelt, et eduka karjääri rajamine sõltub õige töökultuuri leidmisest. Töötiitel, -kirjeldus ja isegi palk võivad sammukese tagasi astuda, kui leiad töökoha, mis sinu väärtuste ja kirega sobib. Järgi oma sisetunnet.

5. Ära oota, kuni keegi sulle õlale koputab. Jutt käib sinu karjäärist, mitte keskkooli tantsuõhtust. Uuringud on näidanud, et tihti ootavad naised liiga kaua, et nende juhiomadusi märgatakse, mitte ei ole aktiivsed ise tunnustust otsima. Edukad ärinaised leiavad sobivaid võimalusi, kuidas oma saavutusi koondada ja oma tegude eest kiitust leida.

6. Ehita võrgustikku. Kõik juhtivad töötajad, kellega oleme suhelnud, ütlevad, et võrgustik on kõige tähtsam pikaajalise karjääriarengu puhul. See tähendab suhete loomist kolleegidega, kellega on sul midagi ühist.

7. Õpi läbirääkimisi pidama. Uuringud on tõestanud, et naised ei pea läbirääkimisi nii tihti ja nii tõhusalt, kui mehed seda teevad. Juhtivad naised teavad, et läbirääkimisoskused kajastuvad ka palgatšekil: on välja selgitatud, et vaid 7 protsenti naistest küsib palgaläbirääkimistel palgatõusu, kuid meestest teeb seda 57 protsenti.

8. Ära tee pikki plaane. Edukad ärijuhid ütlevad tihti, et parimad otsused karjääris olid need, mida nad poleks osanud ette aimata. Mida see tähendab? Ole toimekas, paindlike ootustega ja ära ürita ette kaardistada oma eluperioode, et hiljem avastada, et oled mõne võimaluse enda ees sulgenud.

9. Tee magistrikraad ärijuhtimises. Paljud edukad ärijuhid on öelnud, et oma alal magistrikraadi tegemine on nende jaoks olnud elu muutev tegu. Nad said oskusi ning kontakte, mis tõstis neid hoopis uuele tasemele.

10. Lisamärkus: antud nõuanded kehtivad tegelikult nii naistele kui meestele. Kui töökohas ei eksisteeri soolisi stereotüüpe, mis töökeskkonda negatiivselt mõjutaks, siis on see oluline samm võrdsuse poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles