Loomulikul teel sündinud lastel võib olla kõrgem IQ

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uus uuring väidab, et beebid, kes sünnivad loomulikul teel, võivad olla kõrgema IQ tasemega kui need, kes sünnivad keisrilõike abil.

Teadlaste sõnul on loomuliku sünni puhul laste ajudes kõrgem tase erilist valku, mis aitab intelligentsuse taset tõsta laste arengu jooksul, kirjutab Daily Mail.

USA Yale'i ülikooli teadlased selgitasid, et kõrgem tase valku nimega UCP2 võib lastel kasvamise ajal aidata omandada lühi- ja pikaajalisi mälestusi – olulised komponendid inimese IQ arengus.

Teadlased jõudsid selle avastuseni pärast hiirte sündide uurimist. Keisrilõike abil sündinud hiirepoegadel oli ajus madalam tase UCP2 valku.

Antud uuringu tulemused avaldati ajal, mil keisrilõike ümber on palju vastuolu. Kriitikute sõnul võib keisrilõige suurendada sisemise verejooksu ohtu ning tekitada viljakusprobleeme tulevikus.

Kriitikute arvates tuleks keisrilõike üha populaarsemaks muutumises süüdistada kuulsaid emasid, näiteks Victoria Beckhami.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles