Kuidas lapsest olümpialane kasvatada?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA ujuja Michael Phelps
USA ujuja Michael Phelps Foto: Reuters

Olümpiale jõudvate sportlaste vanemad teavad ilmselt mingit nippi, kuidas oma lapsed sporti armastama panna ning kuidas neid julgustada nii, et pidev treenimine ei muutuks lapsele vastumeelseks.

Milliseid nõuandeid oskavad jagada ujujate Michael Phelpsi ja Missy Franklini emad? Parenting.com uuris järgi.

Debbie Phelps (ujuja ja olümpiavõitja Michael Phelpsi ema): «Keskkoolis võttis Michael neid aineid, mida tal lõpetamiseks vaja oli, valikained jäid ära. Selleks, et ta igal hommikul üles saaks, trenni läheks, kooli jõuaks ja vajadusel sealt varem lahkuda saaks, pidi ta oma kohustustest kinni pidama ja tegema omalt poolt vajaliku, et kool lõpetada.»

Anna Liukin (riistvõimleja 2008. aastal olümpia kuldmedali võitnud Nastia Liukini ema): «Ole oma lapse suurim toetaja – aga samas ka tema parim kuulaja. Tihti on olulisem kuulata, kui nõu anda. Ja kui Nastial mõnel päeval trenn ei suju, ütlen talle: «Vikerkaare jaoks on vaja päikest ja vihma».»

Charlotte Kessy (USA rannavõrkpallur Jennifer Kessy ema): «Ka vanemad peavad end selle spordialaga kurssi viima, et aidata igal võimalikul moel. Teiste sõnadega ära suhtu asjasse nii, et viid lapse justkui lapsehoidja juurde. Pühenduge kogu perega.»

Max Moses (2008. aastal olümpia hõbemedali võitnud ja praeguse USA veepolo meeskonna väravavahi Merrill Mosese isa): «Tee treeneriga koostööd. Spordis peitub saladus: meeskonnad ja treenerid moodustavad teise perekonna. Nendest saavad vanemad ning nad aitavad lapsel elus edasi jõuda. Sa tahad, et su lapsel hästi läheks ja samas tahad teda kaitsta, seega tuleb kohustusi jagada. Treener võib teda pingutama sundida ja sina võid teda poputada.»

Stacy Clary (ujuja Tyler Clary ema): «Ära oma lapsele liiga peale käi. Tyler tegi seda alati ise. Hoidsime eemale ka siis, kui ta tundis, et ta ei ole võimeline trenni minema. Ütlesin talle, et ta peab ise treenerile helistama, mina seda ei tee. Mõnikord oli tal vaja puhkusepäevi ja see oli täiesti normaalne.»

DA Franklin (ujuja Missy Franklini ema): «Julgusta lapsi proovima mitmeid erinevaid spordialasid, et nad leiaksid selle, mida naudivad ja milles nad head on. Missy proovis ujumist, suusatamist, jalgpalli, võimlemist, uisutamist, tantsimist, korvpalli ja võrkpalli. Lõpuks otsustas ta keskenduda võrkpallile ja ujumisele ning lõpuks jäi peale ujumine. Muidugi on teatud kehatüübid teatud spordialade jaoks sobivamad ja vanemad võiks selles osas lastele nõu anda. Investeerida raha ja aega uisutamisse või iluvõimlemisse, kui ennustatakse, et tütar kasvab pikemaks kui 180 sentimeetrit, ei pruugi olla parim valik.»

Andy Memmel (iluvõimleja Chellsie Memmeli isa): «Kõige olulisem asi, mida talle õpetanud oleme, on see, et elu ei ole õiglane. Sa võid nii palju vaeva näha, kui tahad, aga asjad ei pruugi soovitud rada minna. Oleme temaga avameelsed.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles