Mida tuleks teada aiasaaduste külmutamisest?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marjad tuleks ära külmutada võimalikult kiiresti.
Marjad tuleks ära külmutada võimalikult kiiresti. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Sügavkülmutamisega säilivad aiasaaduste bioaktiivsed ained, nagu c-vitamiin kõige paremini, nentis Eesti Maaülikooli Polli aiandusuuringute keskuse tehnik Uko Bleive.

C-vitamiini säilimine sõltub nii konkreetsest viljast ja marjast kui ka säilitusaja pikkusest – kui külmutamisel kaotab aiasaadus C-vitamiinist kuni 20 protsenti, siis kuumtöötlemisel kaotame C-vitamiinist isegi poole võrra või ka rohkem, selgitas Bleive Vikerraadio saates «Huvitaja».

«Valdavalt on võimalik külmutada kõike, aga ei soovitaks külmutada väga veerikkaid köögivilju,» ütles mees, et näiteks kurki, tomatit või kartulit pole väga mõtet sügavkülmutada.

Tema sõnul tuleks aga aiasaaduste sügavkülmutamisel jälgida, et kapis või kirstus oleks õige säilitustemperatuur – optimaalne temperatuur on 18 külmakraadi, sest sellise temperatuuri juures säilivad viljad kõige paremini ning neid võib hoida sügavkülmas kuni aasta.

Samuti soovitas Bleive saadused ära külmutada võimalikult kiiresti, kuna aeglasel külmutamisel tekivad väga suured jääkristallid, mis lõhuvad raku vaheseinu ja hilisemal sulatamisel pääseb rakumahl ja rakkude vahel olev vedelik välja; kiirel külmutamisel tekivad aga hästi väikesed jääkristallid ning raku koe struktuur saab vähem kahjustada.

«Sügavkülmikutel on tavaliselt määratletud ka maksimaalne kogus, mida võiks sisse panna. Tavaliselt võib 100-liitrisel külmikul keskeltläbi kümme kilo saadusi, kui panna üle, siis jahutamisaeg pikeneb,» möönis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles