Kodused vahendid unetuse vastu – mis mõjub ja mis mitte?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ilmselt oled kuulnud soovitusi unetuse vastu võidelda lammaste lugemise või rahustava muusika kuulamisega, aga kas need ka tegelikult toimivad?

Kuigi on teada, et jahe ja pime magamistuba ning kofeiinist ja trennist eemale hoidmine vahetult enne uinumist aitavad paremini magada, pole teaduslikke tõendeid selle kohta, et soe piim või numbrite lugemine samamoodi mõjuvad, kirjutab Huffington Post.

Millised meetodid on tegelikult kõige tõhusamad? Ameerika unemeditsiini akadeemia kõneisik Michael Decker selgitas, miks mõni võte toimib ja mõni mitte.

Unelaulud

Rahustav muusika enne uneaega võib hästi mõjuda. 2005. aasta uuring näitas, et vanemad inimesed, kes kuulasid 45 minutit rahulikke helisid enne uinumist, magasid paremini kui enne. Tegemist ei pea olema klassikalise muusikaga – peaasi, et muusika oleks rahulik ja aeglane (umbes 60-80 lööki minutis).

Soe piim

Eelnevalt on arvatud, et klaasitäis sooja piima enne magamist aitab paremini uinuda trüptofaani tõttu. Tegelikult blokeerivad piim ja teised valgurikkad tooted trüptofaani unisust tekitavaid toimeid. Soojal piimal võib siiski olla rahustav toime, kuid mitte täiskasvanutele. «Kui imikud saavad enne uinumist sooja piima, magavad nad paremini,» lausus Decker. «Seega sellest võib tuleneda müüt, et kui see toimib laste puhul, siis ilmselt toimib ka täiskasvanutele. Ometi see pole nii.»

Lammaste lugemine

Kui su eesmärgiks on end igavuse tõttu magama saada, siis võid proovida lammaste lugemist või numbrite lugemist sajast üheni. Kuid 2002. aastal tehtud uuring näitas, et rahustava keskkonna ettekujutamine võib hoopis paremini toimida. Deckeri sõnul lammaste lugemine ise ei toimi, kuid see võib uneks ette valmistada, sest mõjub nagu mediteerimine.

Hingamisharjutused

Mediteerivalt võib mõjuda ka teadlikult oma hingamisele mõtlemine, sest see aeglustab südametööd ja mõjub rahustavalt.

Soe vann

Kehatemperatuur langeb umbes kaks tundi enne uneaega, see on loomulik muutus, mis valmistab aju ette uneks. Enne uinumist soojas vannis ligunemine tõstab ajutiselt kehatemperatuuri, kuid selle möödudes järgneb kiire jahtumine, mis lõõgastab ja uinutab. Decker rõhutas, et mitte vanniskäik ise ei uinuta, vaid sellele järgnev kehatemperatuuri langus. Uuringud on näidanud, et enne uinumist soojas vannis käivad inimesed jäävad kiiremini magama ja ka nende unekvaliteet on parem.

Alkohol

Paljud inimesed pöörduvad alkoholi poole, et päeva lõpus lõõgastuda ja paremini magada. Kuid enne magamist alkoholi tarbimine võib hoopis und häirida. Sa võid suurema tõenäosusega hommikupoole korduvalt ärgata või näed häirivaid unenägusid. Deckeri sõnul on alkoholil häiriv toime, sest alkoholi töötlemine maksas võtab paar tundi aega, seega õhtusöögi juurde klaasi veini võtmine pole probleemiks, aga joomine vahetult enne und võib segavalt mõjuda.

Voodist välja tulemine

Kõlab veidralt – kuidas on võimalik magama jääda, kui sa pole voodis? Kuid Deckeri sõnul see toimib. «Kui inimene on voodis, aga ei saa uinuda, võib magamistuba teatud määral ärevust tekitada,» sõnas Decker. «Meie soovitame 15-20 minuti möödudes voodist välja tulla, kuskil mujal natuke aega istuda kuni tunned unisust ja siis voodisse minna.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles