Märkamatud igapäevased liigutused võivad selga vigastada

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Miljonid inimesed istuvad igapäevaselt arvuti taga ja liiguvad tunduvalt vähem kui peaks. Selle tulemusel kannatavad paljud selja-, kaela- ja õlavalude käes.

Kuid lisaks arvuti taga istumisele on veel mitmeid igapäevaseid liigutusi, millele me tähelepanu ei pööra, kuid mis võivad selja piirkonda aja jooksul oluliselt kahjustada. Luude ja liigeste arst Adam Dallison ütles, et keha on nagu auto – see ei lähe ilma põhjuseta katki, vahendab Daily Mail.

«Märkamatud ja korduvad liigutused on need, mis võivad ajapikku tõsiseid vigastusi tekitada,» sõnas Dallison.

Dallisoni sõnul on üheks suurimaks veaks see, et inimesed mõtlevad oma selja peale ainult siis, kui on tarvis midagi rasket tõsta. Tegelikkuses on suurem tõenäosus seljale viga teha siis, kui võtad praepanni ahjust või tõstad midagi kerget põrandalt.

Dallison rõhutas, et midagi tõstes peaks alati põlvi kõverdama, hoolimata sellest, kui kerge või raske asjaga on tegemist.

Tim Allardyce Briti osteopaatide liidust ütles, et oluline on midagi tõstes meeles pidada, et tõsta tuleks otse, sest kui tõstad ja samal ajal ka keha keerad, võid endale viga teha. Ta lisas, et tõstetavat asja tuleks hoida kehale võimalikult lähedal, et vähendada selgroole osutatavat pinget.

Teine asi, mis võib rühti kahjustada, on autoga sõitmine. Kui sul on tagaistmel lapsed ja sa pöörad end sõidu ajal, et nendega rääkida või üritad midagi tagaistmelt võtta, võid endale viga teha.

Ekspertide hinnangul on ka paljud autoistmed halva kujuga ning soodustavad rühiprobleeme. Üheks võimaluseks on toetada pea peatoele, sel viisil hoiad keha õiges asendis.

Veel üheks probleemiks on suitsetamine. Soome teadlaste poolt läbi viidud uuring näitas, et noored inimesed, kes suitsetavad, kannatavad 31 protsenti suurema tõenäosusega alaselja valude käes kui need, kes ei suitseta.

Suitsetamine kahjustab vereringet, seega võib väiksem kogus verd jõuda selgrooni ja liigesteni. Sigarettides leiduvad kemikaalid vähendavad ka luude tihedust, mis võib tekitada osteoporoosi, mis omakorda mõjutab selgroogu.

Ka kaasaegsed diivanid võivad probleeme põhjustada, sest need on liialt madalad ja pehmed. Eksperdid soovitavad kasutada lisapatju, et istumisasend oleks kehale parem.

Allardyce soovitab tähelepanu pöörata ka sellele, mitu patja teil on voodis. Liiga palju patju kallutavad pead ettepoole ja liiga vähe patju tahapoole – mõlemad variandid lisavad pinget kaelale ja selgroo ülemisele osale. Allardyce lausus, et kui magate selili, peaks olema üks padi ja külili magades kaks.

Arstide sõnul on kõige enam seljaprobleeme neil, kes magavad kõhuli. Nad rõhutasid, et kõige parem magamisasend on selili.

Tim Allardyce tõi välja ka selle, et sülearvuti kasutamine ilma hiireta mõjub halvasti kaelale ja õlgadele. Ta ütles, et arvutihiirt kasutades on käed õiges positsioonis, aga sülearvutil puutehiire kasutamine tekitab õlgades ja kaelas pinget.

Lisaks tekitab probleeme see, kui mobiiltelefoni hoitakse õla ja pea vahel, et käed oleks vabad. Sel viisil on ühel pool närvid kokku pressitud ja teisel pool lihased välja venitatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles