Nõuandeid, kuidas andestada

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uuringud on näidanud, et pikaealise elu ja tugeva tervise üheks võtmeks on teha harjumuseks tänutunde ilmutamine ja vanade vaenude unustamine.

Kui tahad elada pika ja õnneliku elu, siis andesta andestamatu - see on kõige lihtsam asi, mida võid enese heaks teha, vahendab Alkeemia.ee.

Sinu vaenlane ei pruugi väärida seda, et annad talle andeks kogu selle valu ja kurbuse ning kõik need kannatused, mida ta tahtlikult sulle põhjustas, aga sina väärid sellest kurjusest vabanemist.

Nõuandeid, kuidas andestada:

1. Mõista, et see viha, mida sa oma vaenlase vastu tunned, ei tee talle vähimalgi määral kahju. Arvatavasti on su vaenlane oma eluga edasi läinud ega ole sinule kordagi mõelnud.

2. Saa aru, et parim kättemaks oma vaenlastele on elada edukat ja õnnelikku elu. Kas tahad tagasi teha kellelegi, kes püüdis su elu hävitada? Siis näita neile ja endale (ja kogu maailmale), et need takistused, mida nad su teele tuua püüdsid, ei olnud piisavalt tõhusad sinu tõkestamiseks ega hävitamiseks.

3. Taipa, et paremuselt teine viis kätte maksta on muuta teiste inimeste kurjus millekski heaks ja leida ka kõige pilvisemast taevast lootustandev päikesekiir. Mõtle oma vaenlasest kui kellestki, kes on aidanud sul edasi areneda.

4. Koosta nimekiri kõigist headest asjadest, mis selle kohutava kogemuse järel tekkisid. Lähene probleemile täiesti uuest vaatenurgast ja näe asja positiivsest küljest. Ka esimene sissekanne selles nimekirjas tuleb ilmselt suure viibimisega, sest oled nii kaua keskendunud vaid negatiivsele.

5. Otsi abistajaid. Meenuta inimesi, kes sind su painajalikus läbielamises abistasid. Mõtle nende lahkusele ja isetusele. Järgi eeskuju, mida sa neilt õppisid.

6. Vaata asja suuremas pildis. Võib-olla ei keerlegi kõik sinu ümber, võib-olla andis sinu läbielamine võimaluse kellelegi teisele enese tõestamiseks ning sulle abi ja toe andmiseks.

7. Ole ka enda suhtes kaastundlik. Kui oled sellele murele kaua aega mõelnud, võib uue suuna võtmiseks samuti päris palju aega kuluda. Anna endale andeks. Ole enda vastu kannatlik ja lahke. Anna endale aega paranemiseks – nii füüsiliselt kui ka emotsionaalselt. Söö korralikult ja puhka end välja. Keskendu maailma loomulikule ilule. Luba endal emotsioone kogeda ja neid läbi elada. Ära hoia valu enda sees.

8. Taipa, et aramea keeles tähendab sõna «andestama» sõna otseses mõttes «lahti harutama». Kõige kiirem viis vabastada end vaenlasest ja kõigest sellega kaasnevast negatiivsusest on talle andestamine. Haruta lahti kõik kütked ja vabasta end selle inimese inetusest. Sinu andestus võimaldab sul eemale astuda temast ja ühtlasi ka sellest valust.

9. Õpi, kuidas tasakaalustada usaldust tarkusega. On tõsi, et kaugeltki mitte kõik inimesed ei ole usaldusväärsed. Valusad mälestused võivad aidata meid tulevaste kannatuste eest kaitsta.

10. Lõpeta oma loo rääkimine. Mitu korda rääkisid sa sel nädalal lugu sellest, kui palju sulle haiget tehti ja milline kohutav ülekohus sulle osaks sai? Selle loo kordamine on otsekui maasse löödud vai, mis takistab sul valu selja taha jätmast. Andesta hoopis oma vaenlasele, sest see on kõige targem asi, mida võid teha oma sõprade ja perekonna heaks. Negatiivsus on masendav, seda nii füüsiliselt, vaimselt, spirituaalselt kui ka emotsionaalselt.

11. Püüa oma lugu rääkida teise osalise vaatenurgast. Kujutle, et sina oled see teine inimene (kes sulle haiget tegi), ja kasuta sõna «mina», kui räägid sellest, mida see inimene öelda võiks. Sa ei tea tõenäoliselt päris täpselt, mida ta selle kõige ajal mõtles, aga teeskle, nagu teaksid seda, ning järgi lihtsalt seda lugu, mis sinu peas tekib. Võta istet koos sõbraga või isegi sellesama inimesega, kellele sa püüad andestada, ja räägi kogu lugu selle inimese vaatenurgast.

12. Korralda oma mõttemaailm ümber. Soovi oma vaenlasele head. Looda, et tal läheb kõik hästi. Sellel on kaks tulemust. Kõik halb, mida teistele soovime, näib otsaga meile tagasi tulevat. Sama kehtib ka hea kohta, mida me üksteisele soovime. See meetod sunnib su mõistuse üle saama tunnetuslikust ebakõlast kellegi vihkamise ja sellesse inimesse kaastundlikult suhtumise vahel. Kuna ei ole mingit võimalust tagasi võtta seda lahket žesti oma vihaga leppimise näol, jääb  mõistusel vaid üle muuta sinu suhtumist sellesse inimesse.

13. Säilita perspektiivi. Kuigi su «vaenlase» «kurjad teod» teevad sulle ja võib-olla ka su lähedastele haiget, ei tee muu maailm neid märkamagi. Pead küll tunnistama nende tähendust oma elus, aga ära unusta kunagi, et teised ei ole asjasse segatud ega vääri seda, et oma tundeid nende peal välja elad.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles