Pane pitsa grillile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kadri Kroon

Kadri kokkab

Pikad pitsajärjekorrad New Yorgis õhutasid Kadri Krooni kodus pitsat küpsetama. Kuid mitte ahjus, vaid hoopis grillil.
 


Newyorklased on hullud pitsa järele. Pole harv, kui pead heas pitsakohas oma lemmiku saamiseks veetma järjekorras vähemalt tunni. See tõukaski mind kodustele pitsakatsetustele – muretsesin koju imevidina, pitsakivi, mis tagab pitsale õhukese krõbeda kooriku ja ühtlase küpsemise.

Pitsakivi puudumisel asendab seda suurepäraselt mõni plaatimisest üle jäänud naturaalne kiviplaat, see kannatab kuuma. See ei pea olema paks – minu oma on 1 cm paksune ja 40 cm läbimõõduga. Olen ka kuulnud, et keegi ostis ehituspoest väiksemaid kiviplaate ja ladus siis kokku grillile. Nii tekib samasugune küpsetusefekt nagu ehedas tellistest pitsaahjus.

Et soojade ilmadega ei taha end ega kööki ahjusoojusega lämmatada, soovitan pitsaküpsetamine grillil ette võtta. Hea vaheldus lihakäntsakatele ja ühtlasi mõnus seltskondlik loominguline tegevus.

Pitsatainas elava pärmiga

Kuue keskmise või viie suurema pitsa jaoks

•    1 pulk pärmi (või kaks pakki kuivpärmi)

•    veerand tl suhkrut

•    pool kl vett

•    6 kl jahu

•    2 tl peent meresoola

•    1,5 klaasi vett

•    2 sl oliiviõli

•    pihutäis mannat

Pudista pärm väikesesse kaussi peeneks. Hõõru suhkur lusikaga pärmi sisse. Vala hulka pool klaasi vett ja sega, kuni saad ühtlase vedeliku. Kummuta jahu puitpinnale ja raputa sool peale.

Tee jahu keskele kraater ning alusta vee ja pärmi lisamist, samal ajal jahu ja vedelikku kokku segades. Timmi tainast, valades vähehaaval vett juurde ja niristades lõppfaasis hulka oliiviõli.

Kui tainas saab liiga vedel, raputa veidi jahu peale. Sõtku korralikult kümme minutit – pitsataina segamise ja sõtkumise võid ka köögikombaini hooleks jätta. Vormi tainast pall, lase sel tund-kaks kausis toidukile all kerkida, kuni tainas on poole suurem. Jaota tainas viieks või kuueks pätsiks. Aseta lauale küpsetuspaber, raputa sellele mannat ja rulli pätsist soovitud läbimõõduga põhi.

Aseta pitsakivi grillile ja eelkuumuta umbes pool tundi sõltuvalt grilli võimsusest. Raputa kivile veidi mannat ja toimeta tainapõhi kivile. Kata põhi soovitud kattega, lisades komponente samas järjekorras nagu retseptis. Sule grill kaanega ja varsti ongi pitsapõhi krõbe ja juust peal mullitamas. Eemalda pitsa kivilt pika spaatliga ja jätka sama järgmiste pitsadega.

Kreveti-kappari kate

See pitsakate sobib kokku värske valge mineraalse veiniga.

•    extra virgin’i oliiviõli

•    veidi meresoolahelbeid

•    3 küüslauguküünt

•    1 suur punane sibul

•    pool kilo krevette

•    150 g Philadelphia toorjuustu

•    200 g Emmentali juustu

•    200 g Cheddari juustu

•    3 sl kappareid

Suitsuvorsti-rosmariini kate

See pitsakate sobib Sangiovese või Valpolicella veiniga.  

•    extra virgin’i oliiviõli

•    veidi meresoolahelbeid

•    6 sl tomatikastet

•    300 g poolsuitsuvorsti

•    200 g õhukesi singiviile

•    100 g keedumaisi

•    1 karp kirsstomateid

•    1 pall Mozzarella juustu

•    150 g Parmesani juustu

•    2 oksa rosmariini

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles