Miks elavad naised meestest kauem?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eestis elavad naised meestest ligi kümme aastat kauem - paljudes riikides on see erinevus väiksem, kuid mehed surevad naistest ikkagi varem.

Ülemöödunud aastal oli naiste oodatav eluiga 80,5 aastat ning meestel vaid 70,6 aastat, vahendab Novaator.ee.

Emaste pikaealisust esineb ka loomaliikidel, põhjuseks võivad olla raku energiamajanduse eest vastutavad mitokondrid, mis päranduvad ainult emaliini pidi.

Oletus, et mitokondrite pärilikkusainesse kogunevad meessoole kahjulikud mutatsioonid, ringleb geneetikute hulgas juba mõnda aega.

Nüüd väidavad Austraalia Monashi ülikooli teadlased, et on suutnud osa isastele kahjulikke mutatsioone äädikakärbeste mitokondri DNAst üles leida.

Damian Dowling uuris nii emaste kui isaste äädikakärbeste mitokondreid. Ta leidis mitokondrite DNAs mutatsioone, mis mõjutavad isaste putukate eluea pikkust ja vananemise kiirust. Muutustel polnud emaste äädikakärbeste vananemisele mingit mõju.

«Mitokondrid päranduvad emaliini pidi. Mutatsioon, mis on meestele kahjulik, kuid jätab naised puutumata, saab vabalt edasi päranduda. Tuhandete põlvkondade jooksul on sellised muutusi kogunenud piisavalt palju ning see lühendab meeste eluiga,» selgitas Dowling.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles