Hea tuju muudab inimese julgemaks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Positiivne meeleolu muudab inimesed julgeks, uudishimulikuks ja seiklushimuliseks, kurbus paneb nad aga traditsioonilistest uskumustest kinni hoidma - nii näitab Kanadas läbiviidud uuring.

Briti Columbia ülikooli psühholoog keskendus uurimisel traditsioonilisele Lääne- ja Idamaailma kontrastidele, vahendab News.de.

Kui Euroopa kultuurid püüavad rõhuda iseseisvusele ja individuaalsusele, siis Aasia kultuurid rõhuasetus on ühisel kogukonnal ja harmoonial.

Teadlased uurisid mitmete testide abil erinevate kultuuride õpilaste kõrgenenud või alanenud meeleolu.

Üks harjutus oli järgmine: õpilastel tuli valida üks pliiats nelja sinise ja ühe punase pliiatsi seast.

Teadlased oletasid, et aasialased valivad traditsioonilise sümboolika järgi sinise ja Läänest pärit õpilased punase pliiatsi. Nende oletus pidas paika, see oli tõepoolest nii. Vaid need, kes olid halvas tujus, valisid vastupidised värvid. Need, kes olid õnnelikud, valisid traditsioonilise värvi.

Teadlased järeldavad, et emotsioonid täidavad olulist sotsiaalset eesmärki. Positiivne suhtumine aitab inimestel oma maailmapilti avardada. Negatiivne meeleolu seevastu kahandab julgust ja seiklushimu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles