Kuidas pesu pestes kokku hoida?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuna vee ja elektri hinnad tõusevad üha, tuleks üle vaadata võimalused, kuidas nende arvelt kokku hoida.

Üks suur kuluallikas on pesu pesemine, millest ei pääse vist küll keegi, kirjutab ajakiri Naised. Tark oskab vaid teada säästlikke põhimõtteid.

1. Säästa elektrit ja vett

Kõige efektiivsem on pesta pesu täis masinaga. Kui see ei ole võimalik, kasuta pooltäis masina programmi. Pesumasin kulutab ühe pesutsükli ajal 2-2,5 kilovatt-tundi (kWh) elektrit, olenemata sellest, kas masin on pesu täis või pestakse paar asja. Säästlikum on koguda masinatäis pesu ja seda korraga pesta. Kui võimalik, pese pesu öisel ajal või nädalavahetusel, mil kulud on väiksemad.

2. Vali õige temperatuur

Jahedama veega ehk madalamal temperatuuril pesu pestes hoiad kokku nii raha kui ka elektrienergiat. Valides 60 kraadi asemel 40 kraadi, säästad tervelt ühe kolmandiku elektrienergiast. Pestes pesu 30 kraadi juures, hoiad kokku keskmiselt 40 protsenti elektrit.
Et bakterid hävitada, on soovitatav voodipesu, käterätikud, saunalina ja aluspesu kõrgema temperatuuriga pesta.

3. Tutvu pesumasina võimalustega

Uut pesumasinat ostes vali vähemalt A+AA energiaklassi pesumasin. Pestes pesu, mis ei nõua erikohtlemist, võid alati valida säästuprogrammi. Kasutades kiirprogrammi vähem määrdunud riiete puhul, hoiad normaalpesuga kokku neljandiku vee-ja energiahulgast. Leotus võib võtta kuni 10 liitrit lisavett.

4. Tsentrifuugi aeglasemalt

Kasuta võimalikult aeglast tsentrifuugi programmi, et säästa elektrienergiat ja riideid väljavenimise eest. Keera tsentrifuug kõige aeglasema peale ja vii riided õue kuivama.

5. Doseeri õigesti pesuvahendeid

Silma järgi pesupulbrit doseerides kiputakse tavaliselt seda liiga palju panema – see ei ole ka hea riietele, kuna neid ei saa vahendist korralikult puhtaks. Liigne vahendi kasutamine jätab riietele valged triibud, mis tundlikuma nahaga inimestel panevad naha sügelema. Ka kipuvad need riided kiiremini määrduma. Õige doseerimise õpetuse leiad pesuvahendi pakendilt.

6. Eemalda plekid

Enne pesu pesema panemist eemalda tõrksamad plekid nagu puuvilja-, vere-, rasva-, muru-, tindiplekid, loodusliku päritolu vahendiga. Kõrge veetemperatuur kahjustab kangast.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles