Viis oskust, mille iga inimene peaks omandama

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuidas sa suhtud sellesse, kui sulle öeldakse midagi, mida sa kuulda ei taha? Kas oskad kuulata oma sisemist häält ja vajadusel seda ignoreerida?

Kui ei oska, tasuks seda õppida, sest nende oskuste abil saad paremaks inimeseks areneda, kirjutab Oprah.com.

1. Oskus kuulata seda, mida sa kõige vähem kuulda tahad.

Mõnikord otsustavad sõbrad, pereliikmed ja vahel ka võõrad meile öelda, mida nad meie elust arvavad. Vahel tehakse seda meelega, vahel lipsab see lihtsalt kontrollimatult välja. Sulle võidakse öelda: «Su abielu on õnnetu» või «sa muretsed oma töö pärast nii palju, et see rikub meie iga ühise söömaaaja».

Vastuseks oskad vaid kohmetult naeratada ja öelda, et selle üle peaks rohkem mõtlema. Kui sa aga leiad, et öeldu vastab tõele, annab see sulle võimaluse sellest olukorrast õppust võtta ja oma sisemist häält kuulata.

2. Oskus teha vähemalt ühte toitu suurepäraselt.

Enamik inimesi väljendab armastust ja hindamist küpsetatud asjadega. Inimesed ei saa sind vihkata, kui oled neile midagi ise teinud. Kuid paljude jaoks on küpsetamine keeruline kunst, mis nõuab täpseid koguseid ja valvsust.

Kui õpid valmistama teistele midagi maitsvat, näitab see, kuidas sa neid hindad ja tuletab meelde, et kui teed seda, mida armastad, teed seda alati erakordselt hästi.

3. Oskus ära tunda oma sisemist häält.

Sa ju tead oma sisemist häält. See kritiseerib alati su tegusid. Ja teiste inimeste omi. See viriseb, kui sa pole suuteline end kokku võtma. See käsib sul muretseda oma lähedaste pärast. Siis teatab see, et raiskad oma mõttetu muretsemisega teiste aega. See ütleb, et kahjustad suhet oma lastega, sest muretsed majanduslanguse pärast, mitte ei mängi nendega.

Mida varem sa mõistad, et see hääl väljendab su mõtteid elust üldiselt, mitte konkreetselt sinu elu kohta, seda varem saad reaalselt elama hakata.

4. Oskus end talitseda.

Meis on peidus kerge närvilisus ja impulss tegutseda, kui meile tundub, et keegi võib meid jälgida. Jahmerdame mobiiltelefoniga või topime kõrvaklappe kõrva, selle asemel, et rahulikult paigal püsida. Mõistlikum oleks õppida, kuidas rahulikuna püsida, isegi siis, kui terve auditooriumitäis rahvast sind vaatab.

5. Oskus teha komplimenti, mis ei põhineks välimusel.

Välimuse kohta tehakse pidevalt komplimente – sulle meeldib kellegi soeng, riided või jalanõud. Tunduvalt mõjuvam on see, kui keegi teeb komplimendi selle eest, et suutsid näiteks kõnet pidades publiku tähelepanu haarata ega paistnud üldse närviline olevat. See näitab teisele, et teda pannakse tähele – mitte ainult tema füüsilist kohaolekut, vaid teda tervenisti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles