Vaid emadusele pühendumine ohustab vaimset tervist

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ema vaimset tervist võivad kahjustada arusaamad, et naised on meestest paremad lapsevanemad, et emadus peaks olema lapsekeskne ja et lapsed muudavad täiskasvanu täielikuks, vahendab ajakiri Naised.

Sageli idealiseerivad naised emaksolemist ja usuvad, et see on üks rahuldustpakkuvamaid kogemusi elus. Ometigi on erinevad uuringud näidanud, et just lapsevanemaks olemine võib kahjustada vaimset tervist, sest lisaks stressile võib liigselt vanemarollile keskendudes kaasneda süütunne. Lisaks on naised tunnistanud, et laste eest hoolitsemine tekitab suuremat stressi kui tööl käimine.

Uuringus osales 181 ema, kellel oli alla viieaastane laps ja seejuures vaadeldi, kas jäägitu pühendumine lapsevanemarollile (mitte vanemaks olemine ise) on seotud stressi ja depressiooni sagenemisega. Eelnevalt uuriti, kuidas emad lapsevanemaks olemisse suhtuvad.

Selgus, et naised, kes uskusid, et ema on isast tähtsam lapsevanem, olid rohkem stressis. Uuringu autorite sõnul ohverdavad naised enda vaimse tervise selleks, et olla parem ema, kuid lapsele võib see mõjuda vastupidiselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles