Turult toodud lihtne gurmee

, hobikokkaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristel Kossar

Turistidest tulvil kohvikud ei paku pinget? Kolmelt pealinna turult läbi käinuna saab valmistada mitmekäigulise õhtusöögi kodurestoranis, märksõnadeks lihtsus ja värskus.



Turulkäimise poolest jagunevad perenaised-mehed mu meelest laias laastus kaheks: ühed, kes viitsivad hommikul turule tõtata (sest usin toiduhull teab, et kõige parem kraam saabub hommikupoolikul, olles värske ja krõmps) ja veeta seal mõnusalt aega, ning teised, kes eelistavad kiiremat, mugavamat, ja mis seal salata, pahatihti ka odavamat supermarketis kärutamist. Sest tõsi – värske kraam pealinna turul ületab marketihinna vahel lausa mitmekordselt.

Mina olen igatahes kõigutamatut turu-usku, ning kui saaksin valida ühe turu maailmas, siis kõigub mu sümpaatia kahe vahel: peadpööritavalt lõhnav suveturg kusagil Itaalia väikelinnas, kus müüakse kõiki maailma parimaid, priskemaid, värskemaid ja kõikmõeldavaid juurvilju (jah, ka suvikõrvitsaõisi, millest paremat praetud snäkki annab üldse välja mõelda), ja Tartu väliturg.

Pisikene ja armas, mille päevinäinud laudu juba lapsepõlvest mäletan, aga hinnad on ausalt madalad ja kaup priima – siin on Vasula õun või Rõngu ploom ikka selline, mille müüja hommikul korjas, mitte pole hulgilaost autosse tõstnud, et siis sulle «hia jeesti asja» sildi all pähe määrida.

Pealinlasena ei jää aga muud üle kui leppida kolme siinse suurema välituruga. Nõmme turg on mu lemmik, isegi kõrgetele hindadele vaatamata – võib-olla on see nostalgia, aga mulle meeldib, kui maasikad tulevad Võrumaalt Mustangi talust ja neid müüb pererahvas ise.

Mulle meeldib käia ringi, sõõrmetes mitmesuguste viljade magus lõhn, ja müüjatega arutada, kuidas va padusadu ka tänavust saaki mõjutab. Mulle meeldib, kuidas Raplamaa juurviljamüüja pakib kotikesse suure krõmpsuva salati, mille lehtedel pole hommikused kastepiisad veel kuivadagi jõudnud, ja et suurt kasvu lambalihaärimees jagab naeratades uut retsepti.

Lambafilee ja Gruusia juust

Siit tundubki kõige parem gurmeega alustada – näiteks eelroogadega, sest vaid ühe kasuks otsustada paistab ülejäänud hea ja parema suhtes lihtsalt ülekohtune. Kehras toodetud, aga olemuselt ja maitselt täiesti ehe Gruusia juust suluguni, mis värske Pärnumaa tomati, palsamiäädika ning otse peenralt toodud kimbukese rukolaga maitseb jumalikult!

Lambalihaäris on vaid kaks väärtuslikku ja imepehmet sisefilee tükikest  – muidugi võtan need, sest vaid paar minutit grillpannil maitsestatuna ja salati seltsis annab see välja karnivoori  suvise lemmikroa.

Siiski tuleb ringi vaadata ka teistel turgudel, sest põhiroog on alles tulemata. Balti jaama turult võib leida absoluutselt kõike, kutsikast ukselukkude, Tšehhi kristalli ja kodumaise erootika-ajakirja Maaja koltunud numbriteni. Toidukaupa samuti mitmesugust, kuigi Eesti kohaliku juurvilja puhul tasub kindluse mõttes eelistada rohelist kioskit turuväravas.

Lihasaali sisenemine nõuab siin aga teatavat taluvusläve (ei soovita neile, kes pole tugevate lehkadega pole harjunud), ent mõistliku hinnaga lihakraami leiab siit küll. Otsustan kanafilee kasuks – esiteks saab seda kiirelt valmistada ning teiseks on tegemist ikkagi kerge suvise einega.

Suurest juur- ja puuviljaletist valin nektariinid ja pirnid, mille päritolu järele igaks juhuks ei päri. Maitsetaimede valik on Balti jaama  turul samuti rikkalik ja kui vene keelt purssida, heldib vanemaealine müüja ning annab kuldhammaste välkudes krassivaja deevuška’le koriandrit tsipa odavamalt.

Kodumaa aedade saak

Keskturg on imede põld, see on selge siililegi – siin leidub absoluutselt kõike, ainult mitu korda rohkem kui Balti jaama turul (valged kummijalanõud ja kolme karu teemaline lauanõude komplekt jäävad seekord soetamata). On tore Pärnu talu, kodumaise juur- ning puuviljaga, kellelt soetan desserdi tarvis rabarberit, sest tulemas on rabarberi-bellini, ning ka beseekook tarvitaks hääl meelel törtsu maasika-rabarberikeedist. Maasikad tulevad Palamuselt, erivärvilised vaarikad samuti toredatest kohalikest aedadest – müüjatel on naeratus huulil ning nad seletavad pikalt-laialt, kuidas selle saagiga siis tänavu on.

Ostan putkast neljakümne sendi eest pehme õlis praetud kohupiimapiruka (otse pliidilt) ning komistan seda nosides lavendlitaimemüüjale, kes on paari euro eest nõus loovutama nii taime kui ka selgitama, kuidas seda elus hoida. Munade, toorjuustu ja vahukoore tarvis tuleb aga ostudest pungil korv müügisaali tarida – siin ollakse napisõnalised ega viitsita eriti naeratusele aega raisata. Peotäis hingehinnaga värskeid metsmaasikaid tädikeselt värava man (sest omakorjatud on ammu kas kõhus või sügavkülmas) ning kodune gurmee võib alata! 

Valge kaunitar (beseekook marjadega)

•    2 munavalget

•    u 200 gr suhkrut

•    vanillisuhkrut

•    1 tl (maisi)tärklist

•    0,5 tl valge veini äädikat

•    näpuotsatäis soola

•    hooajalisi marju

•    toorjuustu

•    vahukoort

•    riivitud šokolaadi

Vahusta munavalged näpuotsatäie soolaga kõvaks vahuks, seejärel lisa kolmes osas suhkur ja vanillisuhkur – vahusta niikaua, kuni saad tugeva ja läikiva munavalgevahu! Sega hulka tärklis ja veiniäädikas. Säti vahust küpsetuspaberile neli beseealust – võid keskele teha väikese süvendi kreemi tarvis. Eelsoojenda ahi 160 kraadini, tõsta beseed ahju – seejärel vähenda kuumus 110-le ning küpseta beseed pool tundi, ahjuust vahepeal avamata! Seejärel lülita ahi välja, lase neil kinnises ahjus 10 minutit jahtuda, siis ava ahju uks ja lase beseel täielikult jahtuda.

Mina sättisin beseele väheke hapukat rabarberi-maasikakeedist, seejärel keskmise tugevusega vahtu löödud toorjuustu-vahukooresegu ning raputasin peale hapukaid marju. Kes soovib, võib šokolaadigi peale riivida.

Suluguni Pärnu tomatiga

•    suluguni juust

•    lihatomat

•    maitsestamiseks basiilikut, soola ja pipart

•    rukola

•    palsamiäädikas

Säti juustulõigud vaheldumisi tomati ja rukolaga, maitsesta palsamiäädikaga, võid lisada törtsu basiilikut, kui mekib.

Maasikad šokolaadis

•    tumedat šokolaadi

•    maasikaid Eestimaa peenardelt

•    pähklipuru või kookoshelbeid (soovi korral)

Sulata  šokolaad vesivannil, kasta maasikas korraks šokolaadi sisse ning tõsta nt küpsetuspaberile tahenema.

Võid peale raputada kookoshelbeid või pähklipuru.

Kahe grill-liha salat

•    lamba sisefilee

•    veise sisefilee

•    jääsalat

•    nektariin

•    pirn

•    tomat

•    salatikaste: meega hõõrutud vaarikad, mangomahl,  oliivõli, veiniäädikas

•    maitseürte, mis mekivad (mina lisasin koriandrit, tüümiani jt)

•    soola, pipart

Valmistasin liha grillpannil, kuid päris kindlasti sobib ka õuegrill. Sisefilee on tõeliselt pehme, taine ja kallis liha, mis ei nõua pikka küpsetamist: 5–10 minutit säriseval kuumusel peaks piisama, olenevalt muidugi lihatükkide suurusest ning küpsusastmest, mida soovitakse saavutada.

Rebi salat tükkideks, maitsesta, lase sel kastme all veidi seista, seejärel lisa nektariini-, tomati- ja pirnilõigud. Juhul kui seda pakkuda pearoaks, võib lisada kergelt hautatud juurvilju, näiteks porgandi- ja paprikaseibe.

Kanafilee värske salati ja rosmariinikartulitega

•    400 gr kanafileed (neli suurt tükki)

•    kanapuljongit

•    jää- või lehtsalatit

•    virsikut või nektariini

•    aprikoose

•    tomatit

•    porgandit, paprikat

•    salatikaste: meega hõõrutud vaarikad, mangomahl, oliivõli, veiniäädikas

•    värskeid kartuleid (u 1 kg)

•    maitseürte, mis mekivad

•    soola, pipart, õli

Säti mõnusateks veerandikeks lõigutud kartulid ahjuvormi, lisa maitseürte (näiteks värsket rosmariini) ning head, küpsetamiseks mõeldud õli. Küpseta pehmeks ja kuldpruuniks. Samal ajal säti  pannile tilgakese õli sisse küpsema kanafilee, küpseta pruunikaks ja lisa puljongit, et selles fileed veidi hautada. Samasse võid lisada soovi korral ka porgandi- ja paprikaseibe ning need hiljem roale lisada.  Rebi salat tükkideks, maitsestada, lase sel kastme all veidi seista, seejärel lisa nektariini- või virsiku-, aprikoosi- ja tomatilõigud.

Kodune jäätee

•    piparmünditeed

•    jääd

•    lavendlit/sidrunit/laimi

Kodune jäätee on kahtlemata parim suvine janukustutaja, mis mekib nii suurtele kui väikestele.  Kõigepealt tuleks keeta värske piparmünditee (kes soovib, võib meega magusaks teha) ning see maha jahutada. Jahtunud teed kannus serveerides lisasin sinna jääd, lavendlit, ka laimi- või sidrunilõigu.

Rabarberi-bellini

•    4–5 rabarberivart

•    törts suhkrut (umbes 5 spl)

•    törts vett (mõni supilusikatäis)

•    vahuveini

Bellini peaks legendi kohaselt olema veneetslastest baarmenite leiutatud jook. Originaalretsept näeb ette kolm osa kihisevat Proseccot ja üks osa värsket virsikupüreed, aga mõnus saab see ka rabarberiga. Koori rabarber, lõika väikesteks tükkideks, kuumuta suhkruga segades kompotiks. Seejärel purusta blenderi või saumikseriga, tõsta külmkappi jahtuma. Serveerides lisa pokaali põhja 1 osa rabarberisegu, peale vala 2 osa vahuveini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles