Itaalia moodi kukeseenemääre

FOTO: Pille Petersoo

Pille kokkab

Kui kõik suvehitid kukeseentest juba proovitud, tehke kukeseenepestot, soovitab Nami-nami toiduportaali eestvedaja Pille Petersoo.


Võis praetud kukeseened keedetud varajaste kartulitega. Võis praetud kukeseened koduse rukkileiva või röstitud saiaviilu peal. Kukeseenepirukas mitmel moel. Rõõsa koorega kukeseenekaste, ikka koos keedukartulitega... Kui kõik need suvised hõrgutised juba läbi proovitud, võiks teha näiteks seda Itaalia sugemetega kukeseenemääret ehk peenema nimega -pestot. See maitseb eriti hästi krõbedate saia- või nisuleivaviilude peal. Idee on pärit soomlaste ajakirjast Kotiliesi.

Jätkub neljale kuni kuuele

Neljale eelroaks, kahele põhiroa asemel

•    250 g kukeseeni

•    1 sl võid

•    1 väike küüslauguküüs

•    soola ja musta pipart

•    50 g piinia- või seedermänniseemneid

•    1 peotäis värsket basiilikut

•    u 5 sl külmpressitud oliiviõli

•    5 sl jämedalt riivitud või laastudeks lõigatud Parmesani juustu (sobib ka kodumaine Forte)

•    pikka saia (või nisuleiba)

Serveerimiseks:

•    pikka saia või nisuleiba

•    küüslauku

•    külmpressitud oliiviõli

Puhasta kukeseened, tõsta kuumale ja kuivale mittenakkuvale pannile. Kuumuta, kuni suurem osa seentest eraldunud vedelikust on aurustunud. Lisa võitükk ja hakitud küüslauk. Kuumuta läbi, siis tõsta pann tulelt ja lase jahtuda. Maitsesta soola-pipraga.

Peenesta köögikombainis piiniaseemned ja basiilik. Lisa riivitud Parmesan, praetud seened ja pool oliiviõlist. Töötle jämedakoeliseks pastaks. Sega juurde ülejäänud õli.

Lõika pikk sai viiludeks, poolita küüslauguküüs. Hõõru igale saiaviilule veidi küüslauku, siis rösti saiaviilud grillahjus kuldpruuniks. Jaota seenepesto röstitud saiaviiludele, nirista peale veel veidi oliiviõli ja serveeri kohe.

Tagasi üles