Kuidas armuda ennast kaotamata?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Nagu öeldakse – armastus on pime. Väga kerge on end armudes kaotada, sest tähelepanu keskpunktis on see imeline teine, kelle ümber keerleb kogu maailm.

Värskelt armununa soovime ikka, et kallim oleks õnnelik, seetõttu teeme juba alateadlikult kõike selleks, et see nii ka oleks, kirjutab Huff Post. See on igati mõistetav, et soovid siiralt olla parim, täiuslik partner. Ometigi ei ole teisele alludes su isiklik õnn esikohal, kuigi just nii see peaks olema.

Kuidas leida tasakaalu, et anduda kallimale ennast kaotamata?

Veeda aega oma sõpradega – ilma partnerita. See on väga tore, kui su kallim ja sõbrad saavad omavahel väga hästi läbi, kuid sõbrad ei pruugi alati tahta koos su teise poolega koos olla. See, kuidas sa oma parteri juuresolekul sõpradega suhtled, on paratamatult teistsugune – vähem intiimsem. Nii see lihtsalt on. Seega plaani nii, et saaksid oma sõpradega kokku näiteks kohe pärast tööd või nädalavahetusel lõunal, enne kui kohtud oma kaaslasega.

Tee selgeks, millised on need hobid ja huvid, mida te ei jaga ja jätka nendega tegelemist. Suure tõenäosusega ei saa kõik teie huvid kattuda. Ära hülga oma tegevusi ainult seetõttu, et su uus armastus nende vastu suuremat kirge välja ei näita. Väga oluline on see, et te toetaksite teineteise tegemisi, isegi siis (või eriti siis), kui te neid ei jaga.

Räägi enda eest. Teisele pühendumine on tore, kuid enda vajaduste ja tunnete kõrvale jätmine ei ole. Ära kompromiteeri või õõnesta oma ihasid seetõttu, et a) tahad teisele anda kõike, mida ta soovib või b) kardad, et kaotada ta, kui vajad midagi muud. Toimivas suhtes on ruumi mõlema vajadustele, kuid parter ei tea, mida sa tahad, kui sa sellest ei räägi.

Tee oma tulevikuplaane partnerist sõltumata. See on täiesti normaalne, et teed oma kallimaga plaane ja arutad temaga oma tulevikku läbi, aga väga oluline on ka see, et sa teeksid endale selgeks, millised on su isiklikud karjäärieelistused ning et sa ka püüdleksid oma plaanide teostamise poole.

Kui oled kaaslasest eemal, siis pea ka päriselt pausi. See ei ole sinu isiklik aeg, kui saadad pidevalt sõnumeid ja vestled temaga kiirsuhtlusportaalides. Et jääksid selleks, kes sa tegelikult sisimas oled, peab sul olema aega, et tegeleda endale tavapäraste asjadega: töö, trenni, lugemise, isiklike projektide või millegi muuga, ilma, et sa iga viie minuti tagant oma partneriga ühendust võtaksid.

Ära unusta, et te ei pea kõike alati koos kogema. See film, mida sa oled ammu oodanud, linastub täna? Su sõber teisest linnast kutsus nädalavahetuseks külla? Sul on võimalus esimest korda sukelduma minna? Muidugi on uue kallima kaasa kutsumine suureks kiusatuseks, kuid sa ei pea kõike seda tingimata koos temaga kogema, eriti kui see on midagi, mida oled ammu enne temaga kohtumist soovinud teha.

Kui su parter ei motiveeri sind olema iseenda parim versioon, peaksid endalt küsima, et kas see suhe on üldse õige. Kui sobite hästi kokku, siis tunnete mõlemad, et olete vabad ja julged, et täita kogu oma potentsiaali.

Ole avatud uutele kogemustele. Tea, et saad jääda iseteadlikuks ning proovida uusi asju ka ilma oma põhiväärtusi ja eelistusi ohvriks toomata. Proovi oma parteri hobisid ja huvisid vähemalt ühe korra. Tore, kui neid naudid. Kui ei naudi, siis hoia eemale ja jää endale kindlaks.

Mida vältida?

Ära muutu liiga sõltuvaks. Suhtes olemine ei tähenda seda, et võiksid iseennast ja oma tundeid hooleta jätta. Lihtne on vaadata kallima poole, et ta kaitseks sind kurja maailma eest ja viiks su tähelepanu mujale, et saaksid pea liiva alla peita. Oma lahingutes pead sa ise võitlema. Tore, kui on keegi, kes tahab sind lohutada ja see on igati tervitatav, et ta seda teeb, aga vaata, et sa ei sõltuks sellest.

Ära räägi pidevalt oma suhtest. Sa ei taha olla see inimene, kes räägib sõpradega vesteldes ainult sellest, mida tema kaaslane ütles või tegi. Sõpradega veedetud aeg on suurepäraseks võimaluseks, et mõelda millelegi muule ja rääkida teistsugustel teemadel.

Pea suhtlusel vahet. Kui olete teineteisest eemal, siis võiksid vältida liigselt helistamist ka seetõttu, et jututeemasid jääb nõnda vähemaks. Millest räägite te siis, kui päriselt kokku saate? Jäta midagi ka õhtusöögi kõrvale.

Ära lase oma suhteseisul mõjutada kogu oma elu. Tülitsemine ja suhteprobleemid ei ole kunagi kerged, kuid anna endast parim, et oma elu nii-öelda killustada. Mida vähem sa lased oma romantilisel suhtel segada tööelu ja suhteid pere või sõpradega, seda parem. Kui vaid suhe mõjutab kogu sinu tundemaailma, siis oled ilmselt sellest liialt sõltuvuses.

Ära jäta teisi suhteid hooletusse. Kui oled teinud plaane, et midagi ette võta oma pere või parima sõbraga, siis ära ütle neile viimasel minutil ära, et oma uue armastusega koos olla. Hea suhe peab kohe kindlasti vastu sellele, kui pead oma lubadusi teistele inimestele.

Ära jää kängu. Ära loobu edust, ametikõrgendusest või rahateenimisvõimalusest, et partneri ego ei saaks seetõttu riivata. Kui ta armastab sind siiralt, siis tunneb ta end piisavalt kindlalt, et sinu rõõmu jagada ja sind toetada.

Ära hüppa kohe ühest suhtest teise. Me kõik teame kedagi, kes ei anna endale kunagi aega, et ühest suhtest toibuda ning leiab kiirelt uue partneri. Suhet ei tohiks tuua ettekäändeks, et mitte enda tunnetele, vigadele ja enesearengule keskenduda. See kõlab kummaliselt, kuid inimene peab iseendale meeldima. Kui ei meeldi, siis peab sihikindlalt enda vastu leebem olema ja arenema selliks inimeseks, nagu vaja. See, et keegi teine sind armastab, ei muuda fakti, et pead ka iseennast armastama.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles