Maailmas kõige levinum psüühikahäire on ärevushäire

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Austraalia teadlased leidsid kahe ülemaailmse depressiooni ja ärevushäirete uuringu kokkuvõtteid tehes, et läänes on rohkem levinud ärevushäired ja Aasias depressioon.

Queenslandi ülikooli teadlased on kirjutamas kokkuvõtlikku artiklit, analüüsides andmeid, mis on kokku kogutud enam kui 480 000 inimeselt, depressiooni ja ärevushäirete leviku kohta 91 riigis, kirjutab teadus.err.ee.

Uuringu esimesed tulemused näitavad, et kliinilist ärevust põeb Põhja-Ameerikas, Lääne-Euroopas, Austraalias ja Uus-Meremaal ligi 10 protsenti elanikkonnast, Lähis-Idas ja Aasias on ärevushäired mõne protsendi võrra vähem levinud.

Kui mitmes Aasia riigis ja Lähis-Idas kannatas kliinilise depressiooni käes 9 protsenti elanikkonnast, siis Põhja-Ameerikas, Lääne-Euroopas, Austraalias, Uus-Meremaal ning Ida-Aasia riikides nagu Indoneesias, Tais ja Hiinas esines depressiooni poole vähem.

Kuigi ülemaailmse statistika kogumine on keeruline ettevõtmine, siis hetkel olemasolevate andmete põhjal ütlevad Austraalia teadlased, et 4,7 protsenti planeedil Maa elavatest inimestest põeb mingil eluperioodil depressiooni ning kõige levinum psüühiline häire on ärevushäire, mis vaevab üht inimest kolmeteistkümnest (7,3 protsenti).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles